Toegankelijkheid als criterium bij openbare aanbestedingen

Algemeen beleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Verschillende steden en gemeenten namen initiatief om openbare ruimten en gebouwen effectief toegankelijk te maken voor personen met een beperking. Via het ondertekenen van een charter engageren ze zich bij nieuwe projecten steeds aandacht te hebben voor fysieke toegankelijkheid.

Wordt toegepast in:
Aiseau-Presles, Antoing, Assesses, Aubel, Aywaille, Baelen, Bassenge, Bastenaken, Blegny, 's-Gravenbrakel, Brunehaut, Chapelle-lez-Herlaimont, Charleroi, Chastre, Chièvres, Ciney, Komen-Waasten, Court-Saint-Etienne, Dinant, Dour, Durbuy, Ecaussinnes, Ellezelles, Estinnes, Fosses-La-Ville, Frasnes-lez-Anvaing, Froidchapelle, Gedinne, Gerpinnes, Grez-Doiceau, Ham-sur-Heure Nalinnes, Hastière-Lavaux, Honnelles, Houffalize, Houyet, Itter, Jemeppe-sur-Sambre, Leuze-en-Hainaut, Luik, Lierneux, Lincent, Marchin, Merbes-le-Château, Mont-de-l'Enclus, Nandrin, Nijvel, Profondeville, Rebecq, Rouvroy, Rumes, Sainte-Ode, Saint-Hubert, Sambreville, Somme-Leuze, Spa, Stavelot, Tenneville, Verviers, Vielsalm, Viroinval, Virton, Visé, Waimes, Yvoir [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Verschillende gemeenten kennen opdrachten enkel toe aan ondernemers die oog hebben voor fysieke toegankelijkheid bij nieuwbouwprojecten. 

Wie?

AViQ en CAWaB hebben een charter laten ondertekenen door 60 Waalse gemeenten. 

Waarom?

De deelname van personen met een beperking aan het openbaar leven hangt af van de kwaliteit van de bezochte gebouwen en ruimten.  

Een rolstoel, kinderwagen, looprekje, wandelstok, krukken... het zijn allemaal hulpmiddelen voor  personen met een verminderde mobiliteit. Maar soms bieden deze hulpmiddelen nog onvoldoende mobiliteit, bijvoorbeeld als er trappen zijn. Gevolg? Deze personen kunnen moeilijker deelnemen aan het sociale leven en dagelijkse activiteiten.

Het Waals agentschap voor personen met een beperking en het 'Waals-Brussels Collectief toegankelijkheid' hebben een charter ontworpen voor steden en gemeenten. Steden en gemeenten die ondertekenen engageren zich om bij nieuwe aanbestedingen niet alleen aandacht te besteden aan de kostprijs, het tijdschema en de kwaliteit van de werken maar ook aandacht te hebben voor toegankelijkheid.

Projecten die op vlak van toegankelijkheid méér doen dan wat de gewone stedebouwkundige voorschriften voorzien, winnen punten. Hetzelfde geldt voor communicatietechnologieën die de autonomie van personen met een beperking verhogen.

Er wordt een sterk signaal gegeven aan architecten en ondernemers in het geval van nieuwe architectuur, landschapsarchitectuur of evenementen.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Algemeen beleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Maak gemeentelijke voorzieningen toegankelijk voor iedereen

Gemeenten moeten hun diensten aan al hun inwoners aanbieden. Ze moeten dan ook specifiek toezien op de toegankelijkheid van hun infrastructuur (gebouwen, openbare ruimten en wegen).

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?