Toegankelijke winkels dankzij Charter van Attente Handelaren

Werk & economie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Je handelszaak toegankelijk maken voor elke potentiële klant, het lijkt ingewikkeld, maar dankzij de steun van Stad Ottignies-Louvain-la-Neuve kom je te weten dat dit helemaal niet duur of complex hoeft te zijn. Ondertussen mogen al meer dan 70 handelaren in de stad zich 'attente handelaar' noemen. Zij ondertekenden een charter en deden enkele aanpassingen aan hun zaak. Zo wordt shoppen heel wat aangenamer, voor mensen met een beperking, senioren of mensen met een kinderwagen.

Wordt toegepast in:
Ottignies-Louvain-la-Neuve [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Ottignies-Louvain-la-Neuve gaf met het Charter van Attente Handelaren een impuls aan de lokale middenstanders om hun zaak toegankelijker te maken.

Wie?

Meer dan 70 handelaars ondertekenden het charter en deden op advies van de stad aanpassingen aan hun zaak

Waarom?

Aanpassingen aan een handelszaak hoeven niet complex of duur te zijn, maar maken het dagelijkse leven van personen met een handicap heel wat makkelijker.

Het Handvest van de attente handelaar werd in 2015 in het leven geroepen naar aanleiding van de Internationale dag van personen met een handicap op 3 december. In het handvest zijn in overleg met de leden van de groep 'Accès Handi' een aantal tips en do's en don'ts opgenomen om handelszaken in Ottignies/Louvain-la-Neuve beter toegankelijk te maken. Het gaat om het onthaal, de inrichting van de winkel, het toelaten van assistentiehonden enz.

In 2015 ondertekenden slechts 10 handelszaken het handvest. Na een contactronde met handelaars hebben intussen 50 handelszaken het handvest ondertekend. Bij de ondertekening van het handvest vult de handelaar een document in waarop hij/zij vermeldt welke (materiële en immateriële) maatregelen hij/zij nu al neemt om zijn/haar handelszaak toegankelijker te maken en wat hij/zij nog meer belooft te doen in de toekomst. Handelaars brengen ook een kleine zelfklever op hun etalage aan om hun deelname aan het initiatief bekend te maken.  

Een greep uit de aanpassingen die de ondertekenaars van het charter deden:

  • Een supermarkt heeft speciale winkelwagens voor rolstoelgebruikers aangekocht. 
  • Verschillende kledingwinkels hebben een pashokje aangepast en de kapstokken in de pashokjes lager gehangen.  
  • Winkels hebben stoelen geplaatst en plekken ingericht waar klanten wat kunnen uitrusten. 
  • Restaurants hebben hun menukaart online geplaatst. 
  • Een bloemist heeft de gangpaden in zijn zaak verbreed. 
  • Een bloemist die zijn winkel niet kon aanpassen, heeft beslist om gratis te leveren aan personen met een handicap. 

Het handvest is geen verplichting. Handelaars wordt gevraagd om oog te hebben voor personen met een handicap. 

Er worden tips en suggesties voor kleine aanpassingen gegeven. Het is de bedoeling om aanpassingen te vragen die niet veel moeite vergen en niet veel kosten. Daarnaast worden handelaars uitgenodigd om meer te doen als ze dit wensen. 

De erkenning die handelaars krijgen is zeker een succesfactor: de zelfklever op hun etalage, een vermelding in de pers, in het infoboekje van de gemeente en op de website van de gemeente levert de handelaars wat publiciteit op. 

Downloads

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Werk & economie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?