Volwassenen leren fietsen

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Stad Brugge leert volwassenen fietsen, om hun mobliteit en zelfredzaamheid te verhogen. Iedereen is welkom, maar vooral vrouwen met een migratie-achtergrond nemen deel aan dit project.

Wordt toegepast in:
Brugge, Leuven, Gent, Sint-Niklaas [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Volwassenen met weinig fietservaring leren fietsen in de stad.

Wie?

De dienst Diversiteit van de Stad Brugge, samen met Vormingplus Brugge en de socialistische vrouwenvereniging Viva SVV.

Waarom?

Jezelf in de stad kunnen verplaatsen per fiets verhoogt je autonomie en mobiliteit, en dus ook je kansen.

Mensen betalen 50 euro voor een lessenreeks, waarvan men de helft terugkrijgt als men effectief aanwezig is.
Deelnemers van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie moeten slechts 25 euro betalen en krijgen eveneens de helft van het bedrag terug bij aanwezigheid.

De ingeschreven deelnemers krijgen alle richtlijnen voor de cursus persoonlijk toegezonden en worden telefonisch gecontacteerd. Men kan twee lessenreeksen in de periode van april tot juni op maandag en zaterdag volgen en twee lessenreeksen in de periode augustus tot oktober op donderdag en zaterdag.

De cursussen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Het is belangrijk om het organisatorische aspect van de cursus in goede banen te leiden. Om mensen te bereiken is het eveneens belangrijk om het initiatief kenbaar te maken via sociale media en kanalen van partnerorganisaties. Een interessante manier om het initiatief nog krachtiger te maken is om vervolginitiatieven te ontwikkelen, gericht op ontmoeting of het aanleren van verkeersregels en het herstellen van fietsen.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?