Vrijwilligersmarkt voor anderstaligen

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Sociaal engagement, zoals vrijwilligerswerk, heeft een positief effect op de integratie van anderstalige burgers. In Brugge stellen 15 vrijwilligersorganisaties hun aanbod voor aan anderstalige geïnteresseerden op de vrijwilligersmarkt.

Wat?

Een markt om het aanbod van 15 organisaties voor te stellen aan anderstalige Bruggelingen .

Wie?

Stad Brugge, scholen waar NT2 wordt gegeven en Agentschap Integratie en Inburgering.

Waarom?

Integreren door zich te engageren is een win-winsituatie voor burger en samenleving.

Anderstaligen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen hun vraag verkennen via deze vrijwilligersmarkt. Vrijwilligerswerk biedt een kans om Nederlands te oefenen, een zinvolle dagbesteding te vinden en een sociaal netwerk op te bouwen.

De eerste editie bleek alvast een succes met 200 anderstalige bezoekers en 15 standhouders. Het initiatief onderscheidt zich van de algemene vrijwilligersmarkt, door beter toegankelijk te zijn voor anderstaligen. De deelnemende organisaties passen de presentatie van hun organisatie aan op maat van de doelgroep. Dit schuilt in kleine ingrepen, zoals meer tijd nemen om iets uit te leggen en aangepaste flyers ter beschikking te stellen. Men kan natuurlijk ook één grote vrijwilligersmarkt organiseren, waar beiden initiatieven een plek krijgen. 

Dankzij dit initiatief hebben anderstaligen minder schroom om vrijwilligerswerk te zoeken. De vrijwilliger blijft ondersteund door de organisatie met behulp van het Agentschap Integratie en Inburgering. Hiervoor worden terugkommomenten georganiseerd.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Elke inwoner helpen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten

Ontwikkel een integrale visie op vrije tijd, zodat jaar na jaar de toegankelijkheid van sportieve en culturele activiteiten verbetert.

Best practice Samen inburgeren

Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?