Fietsmobiliteit voor mensen met een beperking

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Mensen met een beperking hebben ook het recht om zich te kunnen verplaatsen op een ontspannende manier. Oostende maakt fietsmobiliteit mogelijk voor mensen met een beperking.

Wat?

Aankoop van speciale fietsen om mobiliteitsnoden op te lossen

Wie?

Stad Oostende

Waarom?

Het strand en de stad moeten voor iedereen toegankelijk zijn. De stad vult de private fietsenverhuur aan met speciale modellen, zodat ook mensen met beperking Oostende kunnen ontdekken.

Een beperking hebben, mag mensen niet weerhouden om te fietsen. Stad Oostende kocht daarom enkele bijzondere fietsen aan: een tandem voor blinden of slechtzienden, twee rolstoelfietsen en een hippocampe voor op het strand en in het park. Deze fietsen kunnen gehuurd worden bij het Fietspunt aan het station.

Inwoners en toeristen met een beperking kunnen zich op deze manier beter verplaatsen en krijgen meer mogelijkheid tot vrijetijdsbesteding. Het is de enige plek in Oostende waar een hippocampe en rolstoelfietsen te huur zijn.

Investering

De aankoop van de fietsen vergt een kleine investering. Daarnaast is het belangrijk om voldoende over dit initiatief te communiceren, want momenteel is het aanbod nog te weinig gekend.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Elke inwoner helpen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten

Ontwikkel een integrale visie op vrije tijd, zodat jaar na jaar de toegankelijkheid van sportieve en culturele activiteiten verbetert.

Best practice Toegankelijkheidsprijs

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Best practice Kijkwoning Universeel Design

Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?