Profundo - interlevensbeschouwelijke ontmoetingsdagen

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Stereotypen ontkrachten kan alleen door elkaar beter te leren kennen. Profundo is een reeks activiteiten waarbij je verschillende levensbeschouwingen in je stad kan ontmoeten. De activiteiten worden georganiseerd door de stad in samenwerking met Orbit vzw. 

Wordt toegepast in:
Oostende, Hasselt, Kortrijk, Antwerpen, Leuven, Gent [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Interlevensbeschouwelijke ontmoeting op het kruispunt van cultuur, zingeving en samenleven.

Wie?

Orbit vzw in samenwerking met verschillende steden en levensbeschouwelijke vertegenwoordigers

Waarom?

Onbekend maakt onbemind. Profundo brengt mensen met uiteenlopende overtuigingen bij elkaar, om samenleven in verschil te bevorderen.

Onder meer in Oostende wordt Profundo jaarlijks georganiseerd gedurende twee dagen. Op zondag kan de Oostendenaar zich inschrijven voor een van de aangeboden wandellussen met telkens een drietal levensbeschouwelijke locaties. Vrijwillige gidsen vertellen tijdens de wandeling leuke anekdotes over de stad. De wandeling wordt afgesloten met een receptie. Op maandag kunnen studenten uit de 2de en 3de graad secundair onderwijs de wandeling volgen. Naast de wandelingen wordt er ook een randprogramma aangeboden met bijvoorbeeld een fototentoonstelling of theaterstuk.

Het initiatief is zeer populair, vooral bij scholen. Het is een fijne manier om verschillende gemeenschappen te leren kennen en even toerist in eigen stad te zijn. Het is echter belangrijk om ieder jaar wat vernieuwing te brengen en het interessant te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het randprogramma. 

Partners

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?