Interlevensbeschouwelijke fietstocht

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 4 op 4

De Interlevensbeschouwelijke fietstocht ‘Start to Believe’ laat inwoners van de Dijlestad op een positieve manier kennismaken met de aanwezige levensbeschouwingen in de stad.

Wat?

"Start to believe" is een fietsparcours langs levensbeschouwelijke locaties op het Mechelse grondgebied

Wie?

Dienst Strategie en Ontwikkeling – Stad Mechelen samen met het interlevensbeschouwelijk platform "Tussen Hemel en Mechelen". 

Waarom?

Mechelen ziet diversiteit als een troef en zet actief in op dialoog en ontmoeting. Men wil alle Mechelaars de kans geven om elkaar in een open en ongedwongen sfeer te ontmoeten 

In 2008 werd het interlevensbeschouwelijk platform ‘Tussen Hemel en Mechelen’  opgericht. Vanuit dit platform en in samenwerking met de stad Mechelen is in 2010 de fietstocht Start to Believe onstaan. Het is een fietstocht die de fietser langs de locaties van verschillende levensbeschouwingen gidst. Er werd een audioguide met brochure ontwikkeld met informatie die werd aangereikt door de levensbeschouwingen zelf.

Op deze manier wil het initiatief positieve contacten stimuleren met de diversiteit aan levensbeschouwingen in de stad. Het samenleven in diversiteit kan door kennismaking, ontmoeting en dialoog te stimuleren, bevorderd worden. Het is tevens de doelstelling om te werken aan correcte beeldvorming door levensbeschouwingen in een actieve rol te plaatsen. 

De in Mechelen aanwezige levensbeschouwingen werden zelf betrokken in een intensieve dialoog, waarvan de fietstocht het eindproduct is. Het initiatief is ook zinvol voor scholen en organisaties die rond levensbeschouwing willen werken.

Om een fietstocht op maat te organiseren moeten organisaties zelf de locaties en levensbeschouwingen contacteren, wat voor sommigen een drempel kan zijn. Tenslotte is de link met toerisme interessant om verder te exploreren.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?