"Vreemdgaan" in de stad: multiculturele wandeling

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Turnhout gaat vreemd! De Stad geeft dit zelf toe. Meer nog, Turnhout stimuleert haar inwoners om zelf eens "vreemd" te gaan, tijdens een multiculturele wandeling. Op het programma staat een ontdekkingstocht langsheen verschillende culturen, levensbeschouwingen en initiatieven rond diversiteit. 

Wat?

Een wandeling die inwoners laat kennismaken met de diversiteit in Turnhout

Wie?

Stad Turhout (samenwerking dienst Gelijke Kansen en dienst Toerisme) Agentschap Integratie en Inburgering en Door Elkaar expertisecentrum in partnerschap met de moskee, de bib en het  CVO

Waarom?

Door persoonlijk contact kunnen hardnekkige stereotypen ontkracht worden.

In november 2017 werden zes wandelingen van drie uur georganiseerd. Deze wandelingen gidsen inwoners van Turnhout doorheen de diversiteit in de stad. Deelnemers krijgen een unieke kans om andere culturen en godsdiensten beter te leren kennen aan de hand van een aantal bezoeken en een kleurrijke tocht door een deel van de stad. Men brengt een bezoek aan het NT2- onderwijs, een moskee en de (tijdelijke) tentoonstelling ‘BE.LAND’ in de openbare bibliotheek. De wandeling kost drie euro per persoon en 0.60 euro voor mensen met een UiTPAS kansentarief. 

De volledige voorbereiding bedraagt ongeveer vier tot zes maanden. In deze voorbereiding is er ruimte voor overleg, proefwandelingen en het uitschrijven van de inhoud van de wandeling. 

Het initiatief bereikt een divers publiek. Zowel mensen die actief zijn binnen diversiteitsprojecten en andere geïnteresseerden, maar ook mensen die misschien wat wantrouwig staan tegenover de evoluerende en steeds diverser wordende samenleving. Deelnemers krijgen een andere kijk op diversiteit door middel van contact en bezoeken. Men leert mensen kennen waar men anders niet snel mee in aanraking komt. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen en op die manier kunnen vooroordelen worden ontkracht.

Het is een zeer waardevol initiatief voor mensen die angst ervaren omtrent diversiteit. Uitdaging: deze doelgroep bereiken. 

Turnhout Gaat Vreemd
(c) Stad Turnhout

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Begeleiding bij bouw van een nieuwe gebedsplaats

Bij de oprichting van een nieuwe gebedsplaats op het grondgebied, kan de gemeente haar rol opnemen rond begeleiding en overleg.

Best practice De langste tafel

Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?