Beter (openbaar) vervoer in landelijke regio's

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Openbaar vervoer is geen evidentie in een landelijke regio. 11 gemeentes tussen Samber en Maas slaan de handen in elkaar om de mobiliteit van hun inwoners te verbeteren.

Wordt toegepast in:
Beaumont, Chimay, Couvin, Doische, Florennes, Froidchapelle, Gerpinnes, Momignies, Philippeville, Viroinval, Walcourt [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Gemeentes werken samen om de mobiliteit te verbeteren en het bestaande aanbod aan openbaar vervoer aan te vullen.

Wie?

11 Naamse gemeentes, in samenwerking met een groot netwerk van private (o.a. Nationale Loterij) en openbare partners.

Waarom?

Mobilisem zoekt naar mobiliteitsoplossingen die aansluiten bij de behoeften van inwoners uit de regio tussen Samber en Maas.

De inwoners van  de regio Samber-En-Maas (een regio die zich uitstrekt over Henegouwen en  Namen) zijn bepaald goed bedeeld als het over openbaar vervoer gaat. Het aanbod is slecht en de kosten zijn hoog, wat ervoor zorgt dat zij die al minder bevoorrecht zijn nog meer geisoleerd worden.

Daarom hebben 11 gemeentende handen in elkaar geslagen en 2011 de non-profitorganisatie Mobilesem opgericht. Mobilesem functioneert dankzij de vele publieke en private partners (OCMW, Forem, NMBS, Vinci, TaxiStop, …). Ze werkt ook nauw samen met de verschillende gemeentes. 

De VZW zorgt voor rijbewijsdienst voor werkzoekenden en mensen die recht hebben op OCMW-bijstand. Via een callcentrum kunnen inwoners gemakkelijk een oplossing vinden voor hun verplaatsing (voor een medische afspraak, om boodschappen te doen of om hun familie te bezoeken). Men kan beroep te doen op de vrijwillige chauffeurs.  Mobilesem wil ook duurzame mobiliteit bevorderen. Een fietsatelier herstelt fietsen en verkoopt ze tegen lage prijzen.

Door het succes van het project worden er steeds meer diensten beschikbaar gesteld. In 2017 heeft de vzw meer dan 5600 telefoontjes ontvangen en organiseerde ze 545 ritten.  

Ook andere regio's experimenteren met gelijkaardige initiatieven: MobiliSud (Dinant), Locomobile (Luxembourg), Fahr mit (Sankt-Vith), Mobi Condroz, ...

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Openbaar vervoer voor iedereen

Gemeenten moeten toezien op de toegankelijkheid van het openbaar vervoer op hun grondgebied. Zo stimuleren ze de onafhankelijkheid en deelname aan het sociale even van elke inwoner.

Best practice Toegankelijke bushaltes

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?