Tewerkstellingsproject op maat van kortgeschoolde inwoners

Werk & economie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

VIAVIA (Vrouwen In Actie Voor Integratie op de Arbeidsmarkt) en Slagkracht, een mannelijke variant, zijn tewerkstellingsprojecten voor laaggeschoolden in Genk die de afstand naar de arbeidsmarkt willen verkleinen. Op het programma: doorgedreven persoonlijke begeleiding, coaching en ... sport!

Wordt toegepast in:
Genk, Houthalen-Helchteren [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

VIA VIA en Slagkracht zijn twee tewerkstellingsprojecten voor inwoners uit Genk en Houthalen-Helchteren.

Wie?

Stad Genk – dienst Tewerkstelling, in samenwerking met De Uitdaging, SportinGenk, Vrouwencentrum Genk, Centrum voor Basiseducatie en VDAB.

Waarom?

Mensen die om diverse redenen kortgeschoold zijn, vinden moeilijk aansluiting op de arbeidsmarkt. Sociale uitsluiting en kansarmoede zijn het gevolg.

Tien kortgeschoolde werkzoekende vrouwen of mannen uit Genk en Houthalen-Helchteren die de weg naar de arbeidsmarkt moeilijk vinden, kunnen bij VIAVIA of Slagkracht terecht. Het project heeft als doel om de deelnemers hun eigen arbeidsmarktmogelijkheden te laten verkennen, hun persoonlijke en arbeidsattitudes te versterken en hierdoor hun kans op een job of opleiding te verhogen. Ook sollicitatietraining komt aan bod. Het is een avontuur van veertig weken, waarvan vijf weken rekruterings- en kennismakingsgesprekken, tien weken groepstraject en vijfentwintig weken individuele begeleiding en nazorg voor wie een job heeft gevonden.

Het initiatief is laagdrempelig en op maat van de individuele deelnemer of groep. Er wordt ingezet op de vertrouwensrelatie met de individuele begeleider en de jobcoach. Men leert ervaringsgericht: door concrete ervaringen en reflecties worden de competenties verhoogd. Sport wordt gebruikt als een actieve leermethode en er is een groot netwerk aanwezig om de personen te ondersteunen.

Het project bevat ook wat uitdagingen. Zo is het resultaat moeilijk kwantitatief te meten. Het is niet geschikt voor elke kortgeschoolde persoon en er is een groot verschil in de snelheden tussen de deelnemers. Niet iedereen heeft immers hetzelfde leertempo.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Werk & economie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Verzeker toegang tot de arbeidsmarkt voor iedereen

Wegens hun nabijheid kunnen gemeentes als schakel tussen werknemers en werkgevers fungeren.  Lokale werkgelegenheidsinitiatieven spelen een cruciale rol als springplank naar de arbeidsmarkt.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?