Samen inburgeren

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Samen Inburgeren is een coachingproject voor mensen die Nederlands leren, ondersteund door Nederlandstalige vrijwilligers. Mensen worden samengebracht in duo's, en ondersteund door hun stad of gemeente.

Wordt toegepast in:
Affligem, Antwerpen, Asse, Boom, Boortmeerbeek, Denderleeuw, Diest, Dilbeek, Gent, Geel, Genk, Geraardsbergen, Hasselt, Heusden-Zolder, Hoogstraten, Jette, Landen, Lebbeke, Liedekerke, Leuven, Lier, Maasmechelen, Machelen, Mechelen, Mol, Oudenaarde, Sint-Joost, Sint-Niklaas, Sint-Pieters-Leeuw, Turnhout, Vilvoorde [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Samen Inburgeren is een vrijetijdsproject dat Nederlandstaligen en anderstalige niewkomers samenbrengt. Samen ontdekken ze de stad terwijl ze Nederlands oefenen.

Wie?

Onderzoeksbureau Tempera nam het initiatief, samen met VormingPlus, verschillende lokale besturen en de steun van het Agentschap Integratie en Inburgering en het Europees Sociaal Fonds

Waarom?

Dit initiatief wil Nederlands oefenen stimuleren en interculturele ontmoeting faciliteren

Samen Inburgeren is een succesvolle methodiek in ene dertigtal Vlaamse steden en gemeenten. Kandidaten melden zich aan, worden uitgenodigd voor een verkennend intakegesprek waarbij gepeild wordt naar hun achtergrond, engagement, hobby’s, interesses en beschikbaarheid. De Nederlandstalige coaches krijgen de kans om kort met de anderstalige inburgeraars te spreken op een eerste kennismakingsmoment in de vorm van een speeddate, alle kandidaten geven vrijblijvend hun voorkeur voor een“buddy” door. Op basis van de verzamelde info zoeken de organisatoren voor elke deelnemer en passende coach of inburgeraar. De duo’s worden bekend gemaakt tijdens een gemeenschappelijk startmoment.

Duo's ontmoeten elkaar ongeveer twee keer per maand om samen iets te doen. Op deze manier leren 'oude' en 'nieuwe' inwoners elkaar kennen, wordt er Nederlands geoefend en hebben mensen een zinvolle en toffe vrijetijdsbesteding.

De groep in zijn geheel wordt omkaderd met groepsactiviteiten, intervisiemomenten en een bedankmoment ter afsluiting. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld via sociale media tips worden uitgewisseld of krijgen de deelnemers een nieuwsbrief doorgestuurd.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Best practice Toeleiders diversiteit

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?