Toeleiders diversiteit

Algemeen beleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Anderstalige nieuwkomers kunnen drempels ervaren bij het navigeren in het aanbod van een stad. Om hen wegwijs te maken en te ondersteunen in hulp- en dienstverlening heeft de stad Brugge "toeleiders in diversiteit". Bovendien kunnen diensten en organisaties van de Stad zich bewustworden van drempels die mensen ervaren.

Wordt toegepast in:
Brugge, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Sinds december 2017 zorgen toeleiders in diversiteit dat nieuwkomers essentiële informatie over dienstverlening krijgen.

Wie?

Stad Brugge in samenwerking met Agentschap Integratie en Inburgering

Waarom?

Nieuwkomers kennen meestal de taal en hun nieuwe omgeving onvoldoende om gebruik te maken van hun rechten en de diensten van de stad.

De toeleiders in diversiteit hebben hun standplaats in het Huis van de Bruggeling. Anderstalige nieuwkomers die met vragen zitten kunnen bij hen terecht. Samen spreken de toeleiders 12 talen en kunnen mensen helpen in hun moedertaal. Daardoor is de eerste stap, de vraagverheldering, veel preciezer en eenvoudiger. Vragen kunnen gaan over een moeilijke brief, maar evengoed over  vrijetijdsbesteding. De toeleiders kunnen, indien nodig, de persoon vergezellen naar de juiste diensten en organisaties van de stad Brugge. Wekelijks wordt er overlegd met de toeleiders, het Agentschap Integratie en Inburgering en het Huis van de Bruggeling om de werking vlot te laten verlopen.

De toeleiders hebben zelf een migratieachtergrond en kennen de drempels naar dienstverlening goed. Die ervaring, gekoppeld aan de uitgebreide talenkennis is van onschatbare waarde voor anderstaligen die door reguliere stadsmedewerkers of hulpverleners minder goed worden begrepen. Het feit dat de toeleider mee kan gaan naar de dienst, creëert een gevoel van veiligheid en steun. Hoewel dit een beschermende factor is, kan het moeilijk zijn voor de toeleider om het takenaanbod af te grenzen. Wanneer moet een toeleider de persoon vergezellen naar de dienst en wanneer moet men zelfstandigheid wat meer stimuleren?


Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Algemeen beleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Best practice Sociale adviseurs

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Best practice Leer huren in de Woonateliers

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?