Zeg nee tegen homofobie met een regenboogbutton

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Op 17 mei vindt jaarlijks de Internationale Dag Tegen Homofobie & Transfobie plaats. Verschillende steden voeren dan sensibiliseringsacties uit. In Turnhout was dit een badgeactie. 

Om een signaal te geven tegen homofobie en transfobie hield Turnhout een actie, waarbij men in het Stadskantoor een foto kon maken die men nadien kon omtoveren tot een badge met de regenboogvlag op. Er kwamen veel scholen langs om een badge te maken en de button kon ook digitaal doorgestuurd worden om te delen op sociale media.  

Stad Turnhout organiseerde de actie op een maandag, een dag waarop er veel volk aanwezig is in het Stadskantoor. Daardoor is het makkelijk om nieuwe mensen aan te spreken. Het is bovendien fijn om een tastbaar symbool mee te geven aan de bezoekers en op die manier te sensibiliseren. Het is echter van belang om ook werkelijk in dialoog te gaan over het thema en uit te leggen wat de bedoeling is van de actie.

De kostprijs van zo’n badgeactie is beperkt: voornamelijk het huren van een fotohok en eventueel een badgemachine. Er zijn ook personeelskosten verbonden aan het voorbereiden van het concept.  

Badge
(c) Stad Turnhout

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Bevorder Holebi-acceptatie op lokaal niveau

Een lokaal beleid dat de acceptatie van holebi’s en transgenders wil bevorderen, kan een grote impact hebben op het welbevinden van deze mensen in het dagelijks leven.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?