Vormingstraject Haatmisdrijven

Politie & Justitie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Wanneer haat (homofobie, racisme, ...) of vooroordelen aan de basis liggen van een misdrijf, kan dat tot zwaardere straffen voor de dader leiden. Het is echter niet altijd eenvoudig om haatmisdrijven te herkennen en correct te registreren. Politiezones kunnen beroep doen op Unia om hen hierin te trainen. Onder andere de politiezone Brussel-West deed dit al.

Wordt toegepast in:
Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Vormingen op maat voor 250 politieagenten in de zone Brussel-West om haatmisdrijven en discriminatie te herkennen.

Wie?

De lokale politie van de Brusselse gemeentes Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek hebben samengewerkt met Unia.

Waarom?

Het doel van de vormingen is om concrete hulpmiddelen te geven aan de agenten, zodat zij haatspraak, haat en discriminatie kunnen herkennen, registreren en bestrijden.

De politiezone Brussel-West wilt effectief optreden bij haatmisdrijven en discriminatie. Naast de benoeming van een referentieambtenaar omtrent dit onderwerp, deed ze beroep op Unia voor een vormingstraject. 

De vormingen waren zeer concreet en gericht op het werk op het terrein. Ze zijn op maat gemaakt van de agenten. Er was immers een gebrekkige kennis over haatmisdrijven en discriminatie, een gebrek aan kennis over de omzendbrief COL13/2013 met betrekking tot bestrijding van haat en discriminatie, de noodzaak van bewustmaking, het opstellen van correcte PV's.

Afhankelijk van de doelgroep hebben experten slachtofferbejegening  of actoren uit het middenveld de inhoud van de vorming verrijkt.  

250 agenten hebben deelgenomen aan de vormingen tussen februari en juni 2017.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Politie & Justitie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Plaats diversiteit op de agenda van de politiezones

Enkele concrete en eenvoudig te implementeren maatregelen helpen de lokale politiezones in de strijd tegen discriminatie.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?