Minder Mobielen Centrales

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

De Minder Mobielen Centrale verzorgt transport voor mensen met verminderde mobiliteit, door ziekte, ouderdom of handicap. Ook mensen met een beperkt budget kunnen beroep doen op de centrales.

Wordt toegepast in:
Bijna 250 Belgische steden en gemeenten [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

De Minder Mobielen Centrales zijn transportdiensten, verzorgd door vrijwillige chauffeurs.

Wie?

Het concept werd bedacht door Taxistop en wordt in 250 Belgische steden en gemeenten georganiseerd. Een Centrale kan worden opgericht door een gemeente, een OCMW of een andere organisatie.

Waarom?

Mobiliteit haalt mensen uit hun sociaal isolement en zorgt dat ze kunnen deelnemen aan de samenleving.

De Minder Mobielen Centrale is een dienstverlening aangeboden door de gemeente, het OCMW of een andere organisatie. Het doel is om verplaatsingmogelijkheden aan te bieden aan mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Deze dienstverlening haalt de mensen uit hun sociaal isolement. Het gaat hier vaak om oudere mensen, mensen met een handicap, of mensen met een laag inkomen die geen wagen bezitten en zich geen taxi kunnen veroorloven.

De ritten die aangevraagd worden door de leden van de Minder Mobielen Centrales zijn vaak voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken naar het gemeentehuis.

De leden vragen de ritten 48 uur op voorhand aan. Dit laat de centraleverantwoordelijke toe om een geschikte chauffeur te vinden. Op het afgesproken tijdstip komt de chauffeur het lid ophalen aan de woonplaats en verzorgt het gevraagde traject. Aan het einde van de rit betaalt het lid de onkostenvergoeding voor het aantal gereden kilometers.

Een gemeentebestuur, OCMW of andere organisatie kan dus een Minder Mobielen Centrale opstarten. Om hierover meer te weten klik dan op de link Hoe starten met een Minder Mobielen Centrale?

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel


Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?