Pilootproject voor blinde kiezers
Communicatie & participatie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Terugkerend: 1 op 4
Blinde en slechtziende kiezers kunnen in Mechelen en Aalst zelfstandig stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen dankzij een aangepast toestel in het stemhokje.
Wat?
De blinde kiezers kunnen voor de gemeenteraadsverkiezingen een audiomodule en een bedieningspaneel met voelbare knoppen gebruiken.
Wie?
De gemeenten Mechelen en Aalst verwelkomden het project aangeboden door de Vlaamse overheid, het Agentschap Integratie en Inburgering en Inter.
De Brailleliga en het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen namen deel aan de ontwikkeling van dit project.
Waarom?
Het stemrecht geldt ook voor blinde mensen, die nog steeds moeilijk van dit recht gebruik kunnen maken zonder hulp van buitenaf
De burger heeft stemrecht en het recht op geheim stemmen.
Het VN-Verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap - ondertekend door België – herinnert hieraan: "De Staten die Partij zijn waarborgen dat de stemprocedures, -faciliteiten en voorzieningen adequaat, toegankelijk en gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn […] het gebruik van ondersteunende en nieuwe technologieën, indien van toepassing, wordt vergemakkelijkt. "
Dat is de theorie. Die theorie krijgt nu vorm in twee Belgische gemeenten. De blinde kiezers ingeschreven in Mechelen en Aalst kunnen dan voor de eerste keer zelfstandig in het stemhokje binnengaan en zonder hulp stemmen. Ze hebben een audiomodule en een bedieningspaneel met voelbare toetsen ter beschikking.
Een lid van het stembureau geeft een hoofdtelefoon aan de kiezers die dit vragen. De computer gaat naar de "audiomodus" zodra de kiezer zijn kaart invoert. Hij kan dan van de ene naar de andere lijst navigeren met het aangepaste toetsenbord terwijl een begeleidende stem de namen van kandidaten voorleest via de hoofdtelefoon.
Meer weten
Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Communicatie & participatie'? Deel het met ons!
Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen
Help personen met een handicap stemmen
Gemeenten moeten de toegankelijkheid van de verkiezingen verzekeren voor personen met een handicap. Dit geldt zowel voor de toegang tot informatie voor de verkiezingen als voor de uitoefening van het stemrecht.