Sport en cultuur niet langer te duur dankzij UiTPAS

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

In heel Vlaanderen vind je steden en gemeenten waar inwoners met een laag inkomen gebruik maken van de UiTPAS. Sommige regio's verenigen zich, zodat inwoners met één UiTPAS in verschillende gemeentes kunnen deelnemen aan sportieve en culturele activiteiten, aan verlaagd tarief.

Wordt toegepast in:
Aalst,Antwerpen,Oudenaarde,Brugge,Brussel, Kortrijk, Dilbeek, Diksmuide, Eeklo, Veurne, Gent, Genk, Halle, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Lier, Lommel, Leuven, Maaseik, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Saint-Truiden, Dendermonde, Tielt, Tongeren, Turnhout, Vilvoorde, Ieper. [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Een kaart om punten te sparen en deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten aan verlaagd tarief.

Wie?

Publiq in samenwerking met lokale besturen en vrijetijdsorganisaties

Waarom?

Deze kaart verlaagt de drempel voor mensen met een bescheiden inkomen om te genieten van sportieve en culturele activiteiten.

UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart die vrijetijdsparticipatie (sport, cultuur, ...) wil stimuleren. Dat gebeurt via een puntenspaarsysteem: per deelname aan een UiTPASactiviteit ontvangt elke pashouder één punt. Die punten worden verzameld op het profiel van de pashouder en kan hij omwisselen voor voordelen.

Vandaag sparen al meer dan 140.000 pashouders bij één van de 1.800 verschillende vrijetijdsorganisaties die UiTPAS aanvaarden. Zij bepalen zelf of en welke voordelen ze geven.

Mensen in armoede ervaren soms drempels om aan vrijetijdsactiviteiten deel te nemen.  UiTPAS heeft extra aandacht voor mensen in armoede. Zij krijgen namelijk bovenop de spaar- en ruilkansen eveneens een structurele korting op het vrijetijdsaanbod dat het UiTPASlabel draagt.

Punten verzamelen en omruilen kan je op alle plaatsen waar UiTPAS actief is. Met een UiTPAS van de stad Aalst kan je dus ook punten sparen in Leuven en een voordeel opnemen in Maasmechelen. Korting krijgen kan wel enkel in de UiTPASregio waar de deelnemer ingeschreven is.

In Brussel bestaat een gelijkaardig initiatief, Paspartoe.

Uitpasfilmpje

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Elke inwoner helpen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten

Ontwikkel een integrale visie op vrije tijd, zodat jaar na jaar de toegankelijkheid van sportieve en culturele activiteiten verbetert.

Best practice Area 2020

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?