Training: Diversiteitsweek Lokale Politie

Politie & Justitie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 3 op 4

In samenwerking met Unia traint de Lokale Politie Antwerpen jaarlijks haar medewerkers. Politieambtenaren en administratief personeel krijgen vier dagen vol interactieve methodieken, dialoogtafels en intervisie.  Zo kunnen ze hun kennis over de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving versterken en hun competenties rond diversiteit en identiteit in hun dagelijkse werking verhogen. Op deze manier werken ze aan hun interne en externe attitude rond diversiteit op lange termijn. 

Wordt toegepast in:
Antwerpen [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Jaarlijks 10 vormingsweken van 4 dagen.

Wie?

Lokale Politie Antwerpen (Dienst Diversiteit) in samenwerking met Unia, experts “interne diversiteit /COL13”  en externe experts rond islam, Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse gemeenschappen, transgender, Roma, autisme, … 

Waarom?

Unia beveelt aan dat de lokale politie van steden en gemeenten zich engageren om hun ambtenaren te trainen in interculturele competenties zodat hun dienstverlening nog beter is afgestemd op alle burgers. 

Concrete werking   

Dag 1 bevat de basismodule diversiteit, hier geven Unia medewerkers interactieve sessies over diversiteit, identiteit en introductie op de wetgeving. 

Dienst Diversiteit van de politie licht hun eigen werking toe alsook de werking van COL 13

Dag 2 zoomt dieper in op de islam door gesprekken met personen uit zowel de Turkse als de Marokkaanse gemeenschappen.

Dag 3 zet in op een dialoogdag met diverse gemeenschappen: personen met een handicap, personen uit de LGBT-gemeenschap, personen uit de joodse gemeenschap… Deze dag heeft als doel op een heel laagdrempelige manier bepaalde vragen, bemerkingen… te bespreken met personen uit de gemeenschappen zelf. 

Dag 4 sluit af met een training door de Nederlandse politie. In de voormiddag wordt er een dilemmatraining gegeven, de namiddag is een training over etnische profilering en dilemma’s rond politiewerk.

Vanuit de dienst Diversiteit wordt per week een trajectbegeleider aangeduid. De trajectbegeleider bewaakt zowel het inhoudelijke als het procesmatige van de groepen. 

Dankzij zorgvuldige voorbereiding en grondige afstemming met partners over de inhoud is de opleiding een succes. Het groepsproces tijdens de opleidingen moet goed bewaakt worden. Het is een uitdaging dat de opleiding verplicht is: niet iedereen is overtuigd van de zin van de opleiding. 

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Politie & Justitie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Plaats diversiteit op de agenda van de politiezones

Enkele concrete en eenvoudig te implementeren maatregelen helpen de lokale politiezones in de strijd tegen discriminatie.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?