Toegewijd, Radicaal of Extreem: vormingsaanbod ter preventie van radicalisering

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 2 op 4
Wordt toegepast in:
Roeselare, Izegem, Hooglede [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Een vormingsaanbod ter preventie van radicalisering gericht op leerkrachten, jeugdwerkers, begeleiders en eerstelijnswerkers. Het aanbod is opgedeeld in vier verschillende thema’s: Verbinding, Veerkracht en Weerbaarheid Jongeren, Radicalisering en Omgaan met…

Wie?

Stad Roeselare, Stad Izegem, Gemeente Hooglede met als partner Politiezone RIHO. De coördinatie is in handen van de consulent (de)radicalisering.

Waarom?

Effectieve preventie van radicalisering kan enkel door een brede aanpak, de juiste partners en een goede knowhow.

Stad Roeselare, Stad Izegem en de gemeente Hooglede bieden vormingen aan ter preventie van radicalisering voor organisaties en scholen binnen het werkingsgebied. Er worden vijftien verschillende vormingen georganiseerd voor onze lokale partners. Het aanbod is zeer breed en opgedeeld in verschillende thema’s om zo een antwoord te bieden op verschillende vragen die er leven binnen onze lokale context. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de vorming aan te passen aan de specifieke noden van de organisatie of doelgroep. Alle vormingen vinden plaats in Roeselare, Izegem of Hooglede. Het overzicht van het vormingsaanbod is te vinden in de brochure ‘Toegewijd, radicaal of extreem’ en is stapsgewijs opgebouwd.

In het eerste hoofdstuk wordt gekeken hoe er binnen de organisatie/doelgroep een positief klimaat kan gecreëerd worden door verbindend te werken. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met het aanbod om de veerkracht van jongeren te vergroten (kennismakingsworkshops met de programma’s “Bounce” en ‘ Rots en Water’. Verder zijn er ook rond de thematiek ‘Radicalisering’ een aantal specifieke vormingen voorzien. Ten slotte wordt de hulpverlening ondersteund door middel van workshops rond het thema ‘Omgaan met…’ Dit als containerbegrip voor vormingen die iets breder gaan (cf. Mediawijsheid, Moeilijke gesprekken, Identiteitsontwikkeling).

In een aantal gevallen zijn deze vormingen kosteloos. Voor de betalende vormingen komen de lokale besturen gedeeltelijk tussen in de kosten. Bij deze vormingen is er een voordeeltarief. Een organisatie/school kan éénmaal per jaar van dit voordeeltarief genieten. Inschrijven kan bij de consulent (de)radicalisering die de verdere organisatie op zich neemt.

Voor de betalende vormingen komen de lokale besturen gedeeltelijk tussen in de kosten. Dat zorgt ervoor dat het voor de scholen/organisaties aantrekkelijker is om een vorming te organiseren. Er wordt vijf euro per persoon gevraagd voor de betalende vormingen. Het lokaal en tegen aantrekkelijke prijs organiseren van vormingsmomenten werkt drempelverlagend.

De coördinatie is in handen van de consulent (de)radicalisering (inhoudelijk uitwerken van het vormingsaanbod, uitwerken communicatie, beheer van inschrijvingen, enz.). Het centraliseren bij iemand die naast inhoudelijke expertise ook een aanspreekpunt vormt voor de eerstelijnswerkers, zorgt voor een kennismakingsmoment en opstap naar verdere samenwerking.

Planning, locatie, afstemming zijn de grootste uitdagingen bij een open vormingsaanbod. Het inplannen van het budget is niet gemakkelijk omdat de interesse niet exact kan ingeschat worden. Vertrekkende op basis van de vragen van de organisaties/scholen, kom je al een heel eind.

Er wordt een kleine vergoeding gevraagd aan de deelnemers als engagementsverklaring.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?