Toegankelijkheidslabel

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 3 op 4

De gemeente Maldegem wil de toegankelijkheid van evenementen stimuleren door een toegankelijkheidslabel toe te kennen. Organisatoren kunnen bij de gemeente ook materiaal lenen om hun evenement toegankelijker te maken voor mensen met uiteenlopende noden. 

Wat?

Een label zorgt ervoor dat personen met een beperking gemakkelijk hun weg vinden naar toegankelijke evenementen.

Wie?

Het initiatief werd genomen door het OCMW van Maldegem en wordt gedragen door de inclusieambtenaar.

Waarom?

Dit label wil toegankelijke evenementen zichtbaar maken en de algemene toegankelijkheid verbeteren. Zo kunnen alle burgers mee genieten.

Helaas kunnen mensen met een beperking niet steeds deelnemen aan evenementen, vanwege een gebrekkige toegankelijkheid. De gemeente Maldegem pakt dit probleem aan door een toegankelijkheidslabel uit te reiken.

Het label wordt toegekend aan organisatoren die zich inspannen om hun activiteiten toegankelijk te maken voor iedereen. Niet enkel personen met een beperking, maar ook jonge ouders met een kinderwagen of ouderen hebben een voordeel bij een toegankelijk evenement. 

Dit betekent concreet dat er een aanspreekpunt moet zijn voor personen met een beperking, dat de routes naar het podium, drank en eten en toiletten goed aangeduid en verlicht moeten zijn. Begeleiders van personen met een beperking moeten gratis of aan reductietarief kunnen deelnemen en uiteraard zijn assistentiehonden toegelaten.

De gemeente stelt gratis materiaal ter beschikking, zoals pancartes met pictogrammen, ringleiding, hellende vlakken,... Het label is niet verplicht, maar is een manier om te sensibiliseren.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Elke inwoner helpen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten

Ontwikkel een integrale visie op vrije tijd, zodat jaar na jaar de toegankelijkheid van sportieve en culturele activiteiten verbetert.

Best practice Audiodescriptie van stoeten

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Best practice Iedereen naar de kermis!

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?