Transitwoningen en dringende doorgaanswoningen (sociaal hotel)

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

De gemeente Molenbeek verwelkomt in haar sociaal hotel iedereen die onvoorzien zijn woning moet verlaten, door bijvoorbeeld brand, overstromingen of huiselijk geweld.

Wordt toegepast in:
Molenbeek [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Een sociaal hotel voor wie in nood zijn woning moet verlaten.

Wie?

De dienst Slachtofferhulp en het Gemeentelijk Sociaal Begeleidingsplan voor Noodsituaties Molenbeek baten het sociaal hotel uit. De bouw ervan werd gefinancierd met de steun van de federale en gewestelijke overheid.

Waarom?

Dankzij deze noodoplossing kunnen mensen die gedwongen worden hun woning te verlaten, snel weer op eigen benen staan.

Beeld jezelf in dat je gedwongen wordt om plotseling je woning te ontvluchten, door CO-vergiftiging, overstromingen, brand of huiselijk geweld. Als je geen familie of vrienden hebt die je kunnen opvangen, kan je in Molenbeek aankloppen bij het gemeentelijk sociaal hotel. Dit sociaal hotel is uniek in de Brusselse regio.

Sinds 2009 vonden honderden mensen al een slaapplaats in het hotel en dit voor slechts vier euro per nacht. Kandidaten worden geselecteerd door de dienst Slachtofferhulp en het Gemeentelijk Sociaal Begeleidingsplan voor Noodsituaties van Molenbeek. Tijdens hun verblijf (max. 3 maanden) krijgen gasten sociale begeleiding.

Dit sociaal hotel vult het aanbod aan tijdelijke woningen in Molenbeek aan. Daarnaast zijn er ook 22 transitwoningen (met een maximaal verblijf van 18 maanden voor mensen van wie de woonst onbewoonbaar werd verklaard) en 350 sociale woningen.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Best practice Cohousing CURANT

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?