Vergeet clichés over rolstoelen, bezoek expo Chais'Art

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 3 op 4

In verschillende Brusselse gemeentes kon je al gaan kijken naar de expo Chais'Art (Rolstoelkunst). De tentoonstelling wil mensen anders laten kijken naar beperkingen en doet dat met een flinke scheut humor.

Wordt toegepast in:
Brussel, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Chais'Art is een luchtige, aanpasbare expo over de leefwereld van mensen met een beperking. Humor staat centraal.

Wie?

Schilder en rolstoelgebruiker Cléon Angelo

Waarom?

Mensen met een beperking stuiten op heel wat vooroordelen. De expo wil dit bespreekbaar maken, zonder te moraliseren.

Is Cléon Angelo een rolstoelgebruiker (chaisard) die schildert? Of een schilder in een rolstoel? De tentoonstelling Chais'Art, een clevere woordspeling, toont bezoekers de wereld van Angelo en rolstoelgebruikers. In samenwerking met Bénédicte Gastout, een schilder en graficus, doorbreekt Angelo de taboes en clichés rond rolstoelen. De heren willen beperkingen bespreekbaar maken en op een luchtige manier aandacht vragen voor de moeilijkheden die mensen met een beperking in het dagelijks leven ervaren. Ze zijn er van overtuigd dat humor de beste manier om te sensibiliseren over inclusie.

Stad Brussel verwelkomde de expo voor het eerst in 2016. Het jaar erna volgden Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. In die laatste gemeente kon je de expo bezoeken in het gemeentehuis. De Dienst Gelijke Kansen van Sint-Lambrechts-Woluwe wilde vooral kinderen sensibiliseren. De tentoonstelling kreeg er de naam Et si j’étais votre star préférée? en portretteerde een ganse parade aan beroemdheden in een rolstoel. Tijdens de campagne werden er ook workshops gebarentaal voor lagereschoolkinderen georganiseerd.

Chaisart
Cléon Angelo (midden) et Bénédicte Gastout (rechts) (c) Chais'Art

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?