Kinderen leren over gender en geaardheid via tekenwedstrijd.

Onderwijs: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Een tekenwedstrijd brengt thema's als homoseksualiteit en gender op een begrijpelijke en ludieke manier bij lagereschoolkinderen.

Wat?

Tekenwedstrijd naar aanleiding van de Internationale dag tegen homo- en transfobie.

Wie?

Dienst Diversiteit- stad Brugge, Huis van de Bruggeling, lagere scholen en Unia.

Waarom?

De onderwijsbarometer van Unia wijst uit dat gender en geaardheid nauwelijks besproken worden op de lagere school. Een tekenwedstrijd geeft aanleiding om dit thema te bespreken op maat van 6- tot 12-jarigen.

De tekenwedstrijd wil over geaardheid en gender sensibiliseren en informeren, met ludieke tekeningen van bijvoorbeeld twee mama’s of twee papa’s met hun kinderen.

Er wordt een wedstrijdreglement opgesteld, een standje wordt voorzien in het huis van de Bruggeling, er wordt uitleg gegeven rond IDAHOT (International Day against Homophobia en Transphobia, 17 mei) en er worden brochures voorzien voor meer informatie. Daarnaast wordt de wedstrijd via de stadswebsite en de facebookpagina bekendgemaakt. 

Elke inzending krijgt een klein zakje snoep in regenboogkleuren. Er zijn daarnaast drie leeftijdscategorieën, waaruit telkens één winnaar wordt gekozen. De prijs wordt in bijzijn van de schepen uitgereikt. Het is ook zeer waardevol dat leerkrachten uitleg kunnen geven, waardoor kinderen aangezet worden om na te denken over het thema. Het initiatief krijgt veel persaandacht en zo wordt het IDAHOT-thema ook eens in de kijker gezet. 

Het initiatief werkt goed bij kinderen, die graag tekenen. Het Huis van de Bruggeling is tevens een erg centrale plek en dus een locatie waar de actie goed tot zijn recht komt.

Voor een actie zoals de tekenwedstrijd is goede communicatie cruciaal, alsook het vinden van de juiste partners.

Tekenwedstrijd
(c) Stad Brugge

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Onderwijs'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?