Sociale adviseurs

Algemeen beleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Een gebrekkige kennis van de taal belemmert de toegang tot informatie. De sociale adviseurs van de stad Antwerpen helpen iedereen aan de juiste informatie.

Wordt toegepast in:
Antwerpen [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Sociale adviseurs zijn consulenten die mensen in hun eigen taal de nodige info bezorgen over allerlei diensten (gezondheid, vrije tijd, onderwijs...).

Wie?

Samen Leven Stad Antwerpen en Atlas

Waarom?

Steden en gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om hun burgers informatie te berzorgen over essentiële onderwerpen. 

Stad Antwerpen heeft zo'n 35 vrijwilligers die zich inzetten als sociaal adviseur. Een sociaal adviseur geeft informatie aan anderstalige burgers in Antwerpen over diverse thema’s, zoals onderwijs of vrije tijd, in de thuistaal. De adviseurs kunnen informatie geven in het Nederlands, Arabisch, Turks, Engels, Frans, Farsi of Russisch. Men zoekt samen naar een geschikte locatie. Wanneer dit niet bij de persoon thuis kan gebeuren, wordt er naar een andere locatie gezocht. 

Het bereiken van de doelgroep is niet altijd eenvoudig en burgers ondervinden soms weerstand om het thuis te organiseren. Toch kent het project wel wat succes. De informatie over de vraag wordt zo goed mogelijk gecommuniceerd naar de adviseur, zodat de voorbereiding zo correct mogelijk kan gebeuren. Bovendien is de dienstverlening volledig gratis.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Algemeen beleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Voer een horizontaal lokaal gelijkekansenbeleid

Of het nu gaat over personeelsbeleid, sportinfrastructuur, flankerend onderwijsbeleid, erfgoed, integratie, … Aandacht voor inclusie, diversiteit, antidiscriminatie en toegankelijkheid raakt de kern van een goed lokaal beleid.

Best practice Toeleiders diversiteit

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?