Centrum voor slachtofferhulp

Politie & Justitie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Inwoners van Charleroi en de personen die slachtoffer zijn geworden van een overtreding, een misdrijf of een misdaad op het grondgebied kunnen hulp krijgen bij de dienst slachtofferhulp, ingericht door de stad. 

Wordt toegepast in:
Charleroi [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Er is sinds 30 jaar een gespecialiseerd, multidisciplinair team in Charleroi dat gratis hulpverlening biedt aan slachtoffers.

Wie?

De dienst Preventie en Veiligheid van Stad Charleroi heeft het centrum opgericht om slachtoffers te helpen.

Waarom?

Het centrum werd opgericht om hulp en lokale ondersteuning aan te bieden.

Slachttoffers van overtredingen, misdrijven en misdaden weten niet altijd waar ze terecht kunnen. Of als ze het wel weten, kan het zijn dat ze ondersteuning wensen. 

De dienst Preventie en Veiligheid van de Stad Charleroi is een aanvulling in het aanbod van slachtofferhulp. De dienst bestaat sinds 1988 en bestaat uit een multidisciplinair team dat slachtoffers gratis ontvangt. Er wordt  geluisterd naar het verhaal van het slachtoffer en men krijgt er hulp en begeleiding. In 2017 werden er 702 dossiers geopend door de dienst.

Concreet werken er 2 psychologen en een sociaal assistent op 3 thema's: juridisch (aanvragen voor financiele hulp voor slachtoffers, juridische informatie,…), sociaal (advies rond hospitalisatie, politie en/of parket, …) en psychologisch (hulp bij post-traumatische stressstoornissen, persoonlijk herstel,…). 

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Politie & Justitie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?