PAVEE: preventie van radicalisering

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Plateforme Agir pour le Vivre-Ensemble Égalitaire (PAVEE, "platform werken aan een egalitaire samenleving") werkt sinds 2014 rond preventie van radicalisme in Colfontaine. Ze doen dit door in zee te gaan met verschillende actoren in het werkveld. 

Wordt toegepast in:
Colfontaine, Quaregnon [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

PAVEE organiseert vaak bijeenkomsten, sensibiliseringsacties en activiteiten om radicalisering in Colfontaine tegen te gaan.

Wie?

De gemeentes Colfontaine en Quaregnon, het wijkhuis “Le Squad”, Centre Interculturel Mons Borinage, verschillende VZW’s, Unia, de jeugdienst van Mons,…  steunen dit project.

Waarom?

PAVEE wilt werken aan een egalitaire samenleving, als tegengewicht voor de polarisering op sociale media. 

En de winnaar is… PAVEE, uit Colfontaine! Eind februari 2018 ontving PAVEE de eerste prijs ‘Preventie en Veiligheid’ van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. PAVEE werd beloond voor hun preventieve acties tegen radicalisering en de agressieve sfeer die heerst op sociale media als gevolg van de recente gewelddadige gebeurtenissen die gepleegd werden  in naam van de islam.

In 2014 startte PAVEE een denkproces met de leden van het platform, dat bestaat uit verschillende actoren van het (werk)veld. Uit dit denkproces kwamen drie soorten acties: luisteren naar de inwoners en hun bezorgdheden, trainingen organiseren voor de mensen op het terrein in Borinage en momenten organiseren waarop mensen kunnen uitwisselen en reflecteren over de verschillende thema’s die spelen in de samenleving. Deze acties zijn helemaal gratis en iedereen kan er aan deelnemen. Eind april werd ook een theaterstuk opgevoerd. Hiervoor werd er samengewerkt met verschillende scholen om het bewustzijn bij studenten en docenten te vergroten.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?