Vorming: Onthaal in gebarentaal

Personeelsbeleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

In Sint-Lambrechts-Woluwe worden doven en slechthorenden in gebarentaal onthaald: een tiental personeelsleden volgen regelmatig een cursus.

Wordt toegepast in:
Sint-Lambrechts-Woluwe [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Door regelmatige trainingen in gebarentaal kan het personeel van de stad in dialoog gaan met personen die een auditieve stoornis hebben.

Wie?

Woluwe doet beroep op vzw CREE , die de lessen organiseert.

Waarom?

Het doel is om iedere inwoner een aangepaste dienstverlening aan te bieden zodat alle administratieve procedures uitgevoerd kunnen worden. 

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe besliste om een tiental personeelsleden gebarentaal aan te leren.

Vier keer per jaar volgen die personeelsleden 2 vormingsdagen bij CREE. Ze verdiepen hun kennis en hun woordenschat door elk jaar een gedetailleerde opleiding te volgen. Ze zijn in staat om slechthorenden te verwelkomen en te ondersteunen. Ze kennen de basis van gebarentaal om een gesprek te kunnen voeren.

De administratieve en sociale teams die in direct contact staan met de inwoners (eerstelijnsmedewerkers, ondersteuning voor ouderen, gehandicaptenzorg) hebben allemaal minstens 1 medewerker die getraind is om doven en slechthorenden te ontvangen. Ook bij het OCMW hebben ze deze troef. 

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Personeelsbeleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Maak gemeentelijke voorzieningen toegankelijk voor iedereen

Gemeenten moeten hun diensten aan al hun inwoners aanbieden. Ze moeten dan ook specifiek toezien op de toegankelijkheid van hun infrastructuur (gebouwen, openbare ruimten en wegen).

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?