Het Instapje - Kind en Taal

Onderwijs: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Als ouders hun kinderen stimuleren van jongsaf, hebben ze later meer kansen om hun talenten te ontwikkelen. Dat is in een notendop de visie van Het Instapje, een ondersteuningsprogramma voor anderstalige families, gelanceerd in 2014. 

Wordt toegepast in:
Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hasselt, Heers, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Maasmechelen, Sint-Truiden en Tongeren [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Het Instapje helpt families die geen Nederlands spreken bij hen thuis en bereidt kinderen voor, nog voor ze naar school gaan. 

Wie?

Kind en Taal kreeg voor dit project de steun van het Europees Sociaal Fonds, de Vlaamse overheid en ondersteuning van de dertien Limburgse steden en gemeenten waar het project doorgaat. 

Waarom?

Taalverwerving helpt jonge kinderen om zonder problemen te volgen op school en versterkt van jongsaf hun kansen.

In het kader van het Strategisch Plan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) zal Kind en Taal het geïntegreerd aanbod van ‘gezinsondersteuning’ (Instapje) en ‘pedagogische taaltrainers’ organiseren in de 13 meest kwetsbare Limburgse gemeenten. Kind en Taal organiseert het aanbod dat verankerd wordt in de lokale Huizen van het Kind en het onderwijs. 

Tijdens het ‘Instapje’ wordt een gezin één keer per week bezocht door een medewerker die met het kind speelt en met de ouders praat. Het kind doet spelenderwijs nieuwe spel- en leerervaringen op. De ouders leren de ontwikkeling van hun kind te ondersteunen en stimuleren. Van de leeftijd van 2 jaar kan een kind samen met ouders terecht bij Instapklasjes (om de twee weken): de kinderen worden er voorbereid op de kleuterklas en de ouders krijgen allerlei pedagogische tips.

Het initiatief is al een succes gebleken vanwege de laagdrempeligheid en het werken op maat van de noden en wensen van de ouders.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Onderwijs'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Help leerkrachten hun leerlingen beter te begrijpen

Het lokaal bestuur staat dichtbij burgers en lokale gemeenschappen. Door leerkrachten in verbinding te brengen met de lokale gemeenschap, krijgen deze beter inzicht in de leefwereld van alle leerlingen. Ouders en leerlingen die minder voeling hebben met de schoolcultuur worden zo ook actiever betrokken bij de schoolwerking.

Best practice Taalcoach Basisonderwijs

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?