Onderdompeling: ervaar even een beperking, verander je beleid voor altijd

Personeelsbeleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Een museumbezoek met een blinddoek aan of een maaltijd in het duister: dergelijke ervaringen blijven nazinderen. Zulke onderdompelingservaringen sensibiliseren beleidsmakers over de dagelijkse obstakels in het leven van mensen met een beperking.

Wordt toegepast in:
Gent, Oostende [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Activiteiten in het donker, met een rolstoel of speciale bril brengen de leefwereld van mensen met een beperking voor even dichtbij.

Wie?

Stad Gent (Dienst Welzijn en Gelijke Kansen ) en Stad Oostende ( Dienst samenleven), in samenwerking met Licht en Liefde (project XiniX)

Waarom?

Een onderdompelingservaring is een sterke duw in de rug van beleidsmakers of ambtenaren die werk willen maken van toegankelijkheid.

Hoewel het nooit mogelijk is om exact te ervaren hoe het is om een beperking te hebben, kan een onderdompelingservaring sterk sensibiliserend werken. Zo krijgt men inzicht in de moeilijkheden die personen met een beperking ondervinden in hun dagelijkse leven en kan het beleidsmakers stimuleren om werk te maken van toegankelijkheid.

Zowel in Gent als in Oostende zijn er verschillende onderdompelingsactiviteiten georganiseerd voor architecten en ambtenaren of beleidsmakers die toegankelijkheid op hun agenda zetten. Tijdens een onderdompelingsactiviteit wordt een handicap gesimuleerd en vraagt men vaak een ervaringsdeskundige of een persoon met een handicap erbij om een ontmoetingsmoment te creëren.

Het is belangrijk om niet te vervallen in een trivialisering van personen met een handicap of de activiteit te promoten als een spel zonder boodschap. Respect voor personen met een beperking moet steeds bewaakt worden. Het betrekken van personen met een beperking kan ontmoeting creëren en dialoog mogelijk maken, zodat de activiteit een gezicht krijgt. Een onderdompelingservaring is krachtiger dan enkel informeren over een toegankelijkheidskwestie. Belangrijk in het organiseren van een onderdompelingsactiviteit is:

- Op tijd partners contacteren;

- Zorgen voor het juiste materiaal, een goede locatie en voldoende tijd (minimum 30min).

Xi Ni X
Museum bezoek (c) XiNiX – Licht en Liefde

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Personeelsbeleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Maak gemeentelijke voorzieningen toegankelijk voor iedereen

Gemeenten moeten hun diensten aan al hun inwoners aanbieden. Ze moeten dan ook specifiek toezien op de toegankelijkheid van hun infrastructuur (gebouwen, openbare ruimten en wegen).

Openbaar vervoer voor iedereen

Gemeenten moeten toezien op de toegankelijkheid van het openbaar vervoer op hun grondgebied. Zo stimuleren ze de onafhankelijkheid en deelname aan het sociale even van elke inwoner.

Best practice Werkgroep Toegankelijke Stad

Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 3 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?