Met zijn allen aan tafel - toegankelijke horeca

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 4 op 4

De stad zet in op de toegankelijkheid van haar horecazaken. Daarom bracht ze een brochure uit vol tips voor de Aalsterse horecazaken om hun zaak toegankelijker te maken voor iedereen.

Wat?

Er is een brochure vol tips voor de Aalsterse horecazaken om hun zaak toegankelijker te maken voor iedereen.

Wie?

De stad Aalst en de werkgroep toegankelijkheid samen met VFG Oost-Vlaanderen en Unia.

Waarom?

De stad wil horecazaken helpen om senioren, mensen met een beperking, mensen met intoleranties of speciale diëten op de meest juiste en aangename manier te verwelkomen.

Iedereen wordt graag in de watten gelegd tijdens een uitje op café of restaurant. Dit geldt ook voor senioren, mensen met een beperking, mensen met intoleranties of speciale diëten. Helaas kunnen deze mensen niet overal terecht.

Om horecazaken te helpen om ook deze personen op de meest juiste en aangename manier te verwelkomen, maakte de stad Aalst de brochure 'Met z'n allen aan tafel - toegankelijke horeca'. De brochure staat vol tips om de zaak (nog) toegankelijker te maken, zowel voor wat betreft de inrichting, het onthaal als de maaltijdkeuzes.

De brochure focust op 3 thema's:

  • Onthaal, bediening en informatie
  • Inrichting en voorzieningen
  • Eten en drinken

Alle cafés en restaurants krijgen de brochure in de bus. Zij ontvangen ook een sticker waarmee zij kunnen aantonen dat hun zaak toegankelijk is voor assistentiehonden.

Horecazaken kunnen met hun vragen ook terecht bij de horecacoach van de stad Aalst.

De stad Aalst organiseerde een gratis infomoment om de brochure voor te stellen aan de pers en Aalsterse horecazaken. Om eigenaars van horecazaken te motiveren om aanwezig te zijn werden een aantal ‘bellende vlakken’ verloot onder de aanwezigen.

De algemene problematiek rond toegankelijkheid in de horeca werd er toegelicht door een educatief medewerker Vereniging voor Personen met een Handicap vzw. De reizende caféploeg van FVG zorgde voor een buitengewone bediening door personen met een beperking, om zo het publiek in contact te brengen met mensen met een handicap.

Het blijft natuurlijk bij sensibilisering. Het is nog beter om ook incentives zoals een subsidieregeling hieraan te koppelen om ook daadwerkelijk ingrepen rond toegankelijkheid in horecazaken te stimuleren.


Stad Aalst - Toegankelijke horeca

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel


Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?