Lessen voor tieners over seksualiteit en seksuele geaardheid

Onderwijs: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Verschillende Brusselse gemeenten bieden een interactief parcours aan rond relaties, genderdiversiteit en seksuele gezondheid voor jongeren. 

Wordt toegepast in:
Anderlecht, Brussel, Elsene [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Jongeren van 13 tot 17 worden geïnformeerd en gesensibiliseerd rond relaties en seksualiteit.

Wie?

Vzw SIDA’SOS in samenwerking met de gemeentes en organisaties op het terrein.

Waarom?

Het doel is om jongeren beter te informeren over contraceptie, seksueel overdraagbare ziektes en seksuele geaardheid.

Alle jongeren moeten de nodige info en tools hebben om verstandige keuzes te maken in hun liefdesleven, zodat ze zorg dragen voor zichzelf en anderen. Vzw SIDA'SOS vertrekt vanuit dit idee om, samen met actoren op het terrein, jongeren tussen 13 en 17 jaar te sensibiliseren.

Concreet krijgen jongeren buiten schooltijd een activiteit van twee uur aangeboden, waarbij ze in kleine groepjes ludieke en interactieve workshops volgen. Op het menu staan thema's als contraceptie, SOA's, vooroordelen en seksuele geaardheid, gebracht door professionals uit de gezondheids- en educatieve sector. Jongeren kunnen er vrij spreken en komen in contact met diversiteit, om zo discriminatie tegen te gaan.

Brussel (sinds 2011), Anderlecht (sinds 2012) en Elsene (sinds 2013) sensibiliseren zo elk jaar ongeveer 700 jongeren. Het aanbod evolueert in functie van de vragen van jongeren. De scholen waarderen dat de gemeentes hen bijstaan rond deze topics.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Onderwijs'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?