De langste tafel

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Verschillende steden organiseren eind september Lange Tafels in het kader van de Week van de Verbondenheid. Iedereen is welkom voor een lekkere maaltijd en goed gezelschap.

Wordt toegepast in:
Aartrijke, Beernem, Beringen, Brugge, Damme, Genk, Kessel-Lo, Lebbeke, Lokeren, Lommel, Leuven, Molenbeersel, Opglabbeek, Oostende, Peer, Roeselare, Rumbeke, Sint-Niklaas,Dendermonde, Tessenderlo, Tienen, Zedelgem, Zelzate, Zonhoven [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

De Langste Tafel zorgde in 2017 dat meer dan 25 000 mensen een maaltijd deelden, in een twintigtal Vlaamse steden en gemeenten.    

Wie?

Bond Zonder Naam organiseert de Week van de Verbondenheid. Lokale besturen, OCMW's en middenveldsorganisaties trekken lokaal mee aan de kar.

Waarom?

Elkaar leren kennen, een maaltijd delen en een laagdrempelige sfeer zijn de ingrediënten tegen vooroordelen en eenzaamheid.

Eén Belg op vier is eenzaam, volgens Bond Zonder Naam. De Week van de verbondenheid gaat de strijd tegen eenzaamheid aan, door ieder jaar aan eind september de Week van de verbondenheid te organiseren. Burgers ontmoeten elkaar tijdens verschillende activiteiten.

De Langste Tafel is één van de meest succesvolle initiatieven, met in 2017 maar liefst 25 000 mensen die in 20 steden een maaltijd deelden aan een lange tafel. Al deze tafels samen zijn 12,5 km lang!

Elke gemeente heeft haar eigen formule. Tafels kunnen binnen of buiten gedekt worden. De maaltijd kan een potluck zijn, of aangeboden worden aan een klein prijsje. In sommige gemeentes worden ook scholen betrokken.

Brugge ging de uitdaging aan om een gigantische tafel te organiseren aan de achterkant van het station. Iedereen kon gratis aanschuiven aan een buffet en kon ook zelf gerechten toevoegen aan het buffet. In samenwerking met verschillende partners en door bekendmaking rond het station en bij hogescholen, kwamen de initiatiefnemers tot een mooie sociale mix van burgers. Op strategische plekken aan de Langste Tafel, werden vrijwilligers geplaatst om de uitwisseling te bevorderen. Het is de bedoeling dat mensen in gesprek gaan met personen die ze niet kennen en waarmee ze anders niet in aanraking zouden komen. Daarnaast was er ook de mogelijkheid deel te nemen aan het taalbad. Mensen die zelf Nederlands aan het leren zijn, leerden anderen enkele woorden uit hun eigen taal.

Het concept blijkt een groot succes. Dit succes schuilt in de laagdrempeligheid, de samenwerking tussen verschillende partners, het fungehalte en het station als locatie. Daarnaast is het een vernieuwende manier om te kijken naar het samenbrengen van burgers in al hun diversiteit. Het is echter belangrijk om enkele zaken te bewaken. Zo krijgt men wel wat persaandacht en moet de locatie strategisch worden uitgekozen. Daarnaast zijn er voldoende medewerkers en vrijwilligers nodig voor de bekendmaking, het warm maken van de achterban en de organisatie op de dag zelf.

Week van de Verbondenheid

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?