Kijkwoning Universeel Design

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Een huis voor vandaag, voor morgen, voor iedereen. Dat is het idee achter UD Woonlabo, een expertisecentrum en kijkwoning gespecialiseerd in toegankelijkheid. 

Wat?

Een kijkwoning waar experten informatie geven over het aanpassen of bouwen van woningen in de geest van Universal Design. 

Wie?

Hogeschool PXL met de steun van Universiteit Hasselt, Inter en Stad Hasselt.

Waarom?

UD Woonlabo wil aantonen dat (ver)bouwen met aandacht voor de noden van personen met een handicap mogelijk is. 

Al gehoord van Universal Design? Deze beweging wil bouwen voor iedereen en woningen creëren die toegankelijk, comfortabel en veilig zijn, ongeacht de leeftijd of beperking van de bewoners. In het hartje van Hasselt werd een traditionele woning getransformeerd tot toonbeeld van hedendaags, inclusief woonontwerp. Het UD Woonlabo is een demonstratiewoning waar wordt getoond hoe Universal Design in het dagelijks leven tot uiting kan komen.   

UD Woonlabo doet onderzoek naar Universal Design en wil hierover informeren, adviseren en sensibiliseren. Het prestigieuze project viel al in de prijzen met zijn creatieve oplossingen voor toegankelijkheidskwesties, maar is nog te weinig gekend bij het grote publiek. 

De dienst Diversiteit van Hasselt en Unia organiseerden er eind 2017 een rondleiding in het kader van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Realiseer het recht op wonen voor iedereen

Gemeenten kunnen hun inwoners helpen bij het vinden van een kwalitatieve woning, door te informeren, te sensibiliseren en ambitieuze maatregelen te nemen.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?