Schrijvers helpen bij juridische correspondentie

Politie & Justitie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Steden en gemeenten stellen werkruimte ter beschikking aan schrijvers. Doel: mensen die het Frans niet goed beheersen, helpen om administratieve en juridische teksten te begrijpen.

Wordt toegepast in:
Aiseau-Presles, Andenne, Ans, Antoing, Bastenaken, Bergen, Eigenbrakel, Brussel, Chapelle-Lez-Herlaimont, Chaumont-Gistoux, Ciney, Komen, Durbuy, Doornik, Edingen, Elsene, Engis, Farciennes, Flémalle, Floreffe, Florennes, Frameries, Genappe, Grâce-Hollogne, Herstal, Hotton, Huy, Jemappes, Jemeppe-sur-Sambre, La Louvière, Leuze, Luik, Malmedy, Marchienne-au-Pont, Marcinelle, Namen, Nijvel, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Plombières, Pont-à-Celles, Saint-Ghislain, Sambreville, Schaarbeek, Silly, Soignies, Soumagne, Verlaine, Verviers, Viroinval, Waterloo, Watermaal-Bosvoorde, Waver, Welkenraedt [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Schrijvers helpen mensen die het moeilijk hebben om de Franse taal te begrijpen om officiële brieven te lezen en te beantwoorden.

Wie?

De 'Espace Écrivain public' organiseert permanenties. Dit gebeurt in samenwerking met een 50-tal gemeenten die werkruimte ter beschikking stellen. 

Waarom?

Deze dienstverlening voorkomt dat mensen gediscrimineerd worden door een gebrek aan taalkennis. 

Het is niet voor iedereen evident om een brief, opgesteld door een advocaat, te begrijpen. Niet alleen de inhoud maar ook de vorm kan moeilijk zijn voor mensen die het Frans niet goed beheersen. 

Om te vermijden dat mensen omwille van een slecht begrip van de tekst of omwille van een foute formulering gediscrimineerd worden, stellen schrijvers gratis hun diensten ter beschikking van wie er nood aan heeft. Ze helpen hen om de inhoud van de brieven die ze ontvangen te begrijpen en om zelf een goed antwoord neer te schrijven.

De schrijvers helpen enkel op vlak van taal (de vorm). Wat betreft de inhoud komen ze niet tussen. Als het gaat over juridische briefwisseling, kunnen ze de betrokken persoon wel doorverwijzen naar een advocaat of een jurist. 

Het netwerk 'Espace Ecrivain public' werd in 1999 opgericht in Luik en strekt zich nu uit over heel Wallonië en Brussel. De vzw organiseert de permanenties en de deelnemende gemeenten stellen werkplekken ter beschikking aan schrijvers, bijvoorbeeld in het OCMW, gemeentelijke bibliotheken of plaatstelijke werkgelegenheidsorganisaties.   

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Politie & Justitie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Maak gemeentelijke voorzieningen toegankelijk voor iedereen

Gemeenten moeten hun diensten aan al hun inwoners aanbieden. Ze moeten dan ook specifiek toezien op de toegankelijkheid van hun infrastructuur (gebouwen, openbare ruimten en wegen).

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?