Infogids voor senioren

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 3 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Wie een dagje ouder wordt, heeft vaak nieuwe noden. Verschillende steden en gemeenten in ons land bundelen alle relevante informatie voor senioren in een gids.

Wordt toegepast in:
Aalst, Aarschot, Affligem,Anvtwerpen, Arendonk, Asse Balen, Beauraing, Beersel, Bekkevoort, Beveren, Deinze, Dilbeek, Doornik, Ecaussinnes, Esneux, Etterbeek, Evergem, Flémalle, Geel, Genk, Grez-Doiceau, Habay, Herne, Hoeilaart, Honnelles, Ingelmunster, Knokke-Heist, Kruibeke, La Bruyère, La Hulpe, Laakdal, Laarne, Lier, Leuven, Maarkedal, Maasmechelen, Manage, Merksplas, Mons, Moorslede, Namen, Oudergem, Philippeville, Ruiselede, Sambreville, Sint-Niklaas, Sint-Lambrechts-Woluwe, Temse, Vaux-sur-Sûre, Verviers, Verviers, Vielsalm, Vilvoorde, Waterloo, Watermael-Bosvoorde, Westerlo,, Zemst [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Alle nuttige informatie en inlichtingen voor senioren (openbaar vervoer, thuishulp, allerhande praktische informatie, zorginstellingen, huisvesting en recreatiemogelijkheden enz.), gebundeld in één handige gids. 

Wie?

Meestal komt het initiatief voor een seniorengids vanuit de seniorenraad of vanuit de schepen voor Gelijke Kansen of Welzijn. 

Waarom?

Er is heel veel informatie beschikbaar voor senioren. Niet iedereen kent zijn rechten even goed of is even handig met internet. Een gids is dan het ideale middel om alle nodige info tot bij de doelgroep te brengen

De bevolking vergrijst. Oudere mensen hebben andere noden, maken gebruik van specifieke diensten of rechten, maar weten niet steeds waar naartoe met hun vragen of problemen. Om dit ana te pakken, publiceren tientallen gemeentes nu al een Seniorengids, Ouderengids of 60-plussers-gids.

In deze gids vinden oudere burgers informatie op hun maat, zoals het sport- en recreatieaanbod, een overzicht van aanpassingen om langer thuis te blijven wonen of alternatieven zoals cohousing of kangoeroewonen. Ook delicate onderwerpen,  over het opstellen van een testament, legaten en schenkingen of levensbeëindiging, kan je in sommige van deze gidsen vinden.

Gewoonlijk vindt de lezer ook een overzicht van de verschillende tegemoetkomingen waarop ouderen recht hebben, bijvoorbeeld op het vlak van openbaar vervoer of thuiszorg. Ook een lijst van rust- en verzorgingstehuizen in de gemeente mag niet ontbreken.

Gemeentes die een seniorenraad hebben, betrekken deze gewoonlijk in de ontwikkeling van de seniorengids, zodat de inhoud effectief aansluit bij de noden van de beoogde doelgoep.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Bereik elke burger met je communicatie

Gemeentes moeten erover waken dat hun communicatie toegankelijk is voor alle inwoners, zodat iedereen optimaal kan deelnemen aan de lokale samenleving.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?