Inclusieve musical overstijgt beperkingen

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 1 op 4

Envol & Nous is een moderne en inclusieve bewerking van Romeo en Julia. De musical werd opgevoerd door acteurs met een beperking in het cultureel centrum van Verviers. 

Wat?

Theaterstuk Envol & Nous wordt opgevoerd voor en door een divers publiek, waaronder mensen met een beperking. 

Wie?

Schepen voor gelijke kansen van Stad Verviers, het cultureel centrum en cellule Article 27 in samenwerking met verschillende culturele partners 

Waarom?

Mensen met een beperking betrekken bij cultuur en het grote publiek sensibliseren over handicap.

Het verhaal van Brice: een kleine rakker die verliefd wordt op Anna en daardoor zijn beste vriend ziet veranderen in een rivaal. Zijn nieuwe rivaal steekt hem op allerlei manieren stokken in de wielen. Een hedendaagse Romeo en Julia. Wat deze muzikale komedie bijzonder maakt, is dat hij wordt uitgevoerd door een divers publiek, waaronder ook mensen met een beperking.

Het achterliggende idee was om een inclusieve deelname aan het project te stimuleren en het grote publiek te sensibliseren over het thema handicap.

Envol et Nous gaat over thema’s als sociale uitsluiting, armoede, vooroordelen maar ook over utopieën van mensen die dromen van een uitweg naar een rechtvaardigere samenleving.

Dit creatieve project werd uitgevoerd in januari 2018 in het kader van het festival ‘Paroles d’Hommes’. Het theaterstuk heeft ook een prijs van 8000 euro gewonnen in het kader van de Waalse projectoproep "voor een gelijke gemeente".

De gemeente Verviers is niet aan haar proefstuk toe. In december 2013 werd de voorsteling Conte-moi l’Indifférence gedanst en verteld door personen met een beperking (en vertaald in gebarentaal). 

Envol Nous
(c) Stad Verviers

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?