Iedereen naar de kermis!

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Je uitleven op de kermis? Niet evident als je bijvoorbeeld epilepsie of autisme hebt. Verschillende steden organiseren prikkelarme momenten, zodat het feest voor iedereen toegankelijk is. De Gentse Halfvastenfoor doet nog een extra inspanning voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wordt toegepast in:
Aalst, Gent, Leuven, Hasselt, Oudenaarde, Tienen [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Een prikkelarme (halve) dag, waarbij geluid en licht wordt gedempt.

Wie?

De prikkelarme dag op de Halfvastenfoor is een initiatief van de foorkramers zelf. Zij bieden ook 1000 tickets aan voor personen met een verstandelijke beperking, in samenwerking met de stad Gent.

Waarom?

Iedereen mag zich uitleven op de kermis.

In Gent kent iedereen de jaarlijkse Halfvastenfoor. 15 maart, de dag voor personen met een beperking, is sinds een aantal jaren de 'prikkelarme' dag op de Halfvastenfoor. Op die dag zijn er minder lichtflitsen en wordt het geluid van de attracties gedempt, zodat ook mensen met autisme of epilepsie zich er kunnen uitleven. Diezelfde dag organiseert de stad Gent in samenwerking met de foorreizigers een namiddag voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Om organisatorische redenen is het aantal deelnemers beperkt. 

Een 1000-tal personen moet niet betalen voor de foorattracties tijdens deze namiddag: 400 kinderen uit diverse Gentse scholen voor bijzonder onderwijs en hun begeleiders en 350 volwassenen uit Gentse organisaties/instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, samen met begeleiders. Voor de kinderen zijn er ook gratis oliebollen.

De stad Gent ondersteunt dit initiatief door: 

  • Aanschrijven van scholen en organisaties: de brief wordt ondertekend door enkele bevoegde schepenen
  • Inschrijvingen bijhouden
  • Klaarmaken van legitimatiebewijzen (begeleiders krijgen gratis toegang)
  • Verdelen van bonnetjes voor oliebollen

Kinderen en volwassenen die in een deelnemende Gentse school of instelling verblijven, kunnen zich inschrijven tot 2 maart. 

Ook in Leuven dempt men de stroboscopen en het geluid (max 50 decibel) op een namiddag van de kermis in september.

In Tienen zijn er ook enkele prikkelarme uren voorzien tijdens de carnavalskermis, zodat ook zeer gevoelige mensen een tochtje langs de attracties kunnen maken.

In Oudenaarde voorziet men een prikkelarme kermis én een speciale namiddag voor mensen met een beperking. Tijdens de kerstperiode wordt er bovendien gezorgd dat ook mensen met een beperking gebruik kunnen maken van de ijspiste.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?