Gratis juridisch advies voor elke inwoner

Politie & Justitie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 3 op 4

De doorsneeburger heeft schrik voor alles wat te maken heeft met justitie. Dat is o.a. te wijten aan de complexiteit, de uiteenlopende procedures en het jargon. Nochtans kan diezelfde burger  op een dag, willens nillens, geconfronteerd worden met justitie. Daarom organiseert de gemeente Sint-Gillis gratis juridische bijstand voor haar inwoners

Wordt toegepast in:
Sint-Gillis [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Eerstelijns juridische bijstand voor de inwoners van Sint-Gillis.

Wie?

De preventiedienst van Sint-Gillis biedt deze juridische bijstand aan samen met de Balie van Brussel 

Waarom?

Door inwoners op een laagdrempelige, begrijpelijke manier te informeren over hun rechten en plichten kunnen ze beter omgaan met dagelijkse beslommeringen of kunnen die zelfs afnemen.

Mensen kunnen om allerlei redenen voor een rechtbank moeten verschijnen: een scheiding, een huurconflict, een verkeersovertreding ,… Elke inwoner kan vroeg of laat geconfronteerd worden met de binnenkant van het Justitiepaleis.

De preventiedienst van de gemeente Sint-Gillis wil hierop inspelen door een eerste juridisch advies gratis aan te bieden. Het doel van dit aanbod is dat inwoners beter gewapend zijn om om te gaan dagelijkse zorgen en beslommeringen. In het beste geval worden die zelfs verminderd.

Concreet: drie keer per week houden juristen permanentie in het gemeentehuis . Ze nemen de tijd om te luisteren en gratis vragen van burgers te beantwoorden. Ze geven ook advies over de stappen die gezet kunnen worden om rechten te laten gelden en stellen ook soms individuele begeleiding voor (bijvoorbeeld door het schrijven van brieven of verdere telefonische begeleiding). Deze dienst draagt bij tot de oplossing van conflicten buiten het juridisch kader.

Als de rechtbank onvermijdelijk is, zijn er ook prodeo-advocaten. Zij houden permanentie elke dinsdagnamiddag, dankzij een partnerschap met de Brusselse Balie

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Politie & Justitie'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?