Simultaanvertaling gebarentaal aan loket via app.

Algemeen beleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Dove en slechthorende personen kunnen beroep doen op simultaanvertaling naar gebarentaal op afstand in drie districtshuizen van Luik. 

Wat?

Doven en slechthorenden kunnen gebruik maken van simultaanvertaling naar gebarentaal om hun administratieve zaken af te handelen in drie districtshuizen van Luik.

Wie?

De stad Luik doet voor deze dienst beroep op vzw Relais-Signes in samenwerking met de organisaties SISB en SISW

Waarom?

De vraag naar tolken gebarentaal is groot. Zo'n tolk is vaak nodig om administratie af te handelen. Dankzij dit project hoeft de tolk niet fysiek aanwezig te zijn en geniet de burger toch van kwalitatieve dienstverlening.

Het is niet altijd een pretje om op het gemeentehuis of in een administratief centrum zaken af te handelen. Wanneer de persoon aan het loket jouw taal niet spreekt, wordt het nog moeilijker. Dove en slechthorende burgers maken dit nog al te vaak mee.  Zij kunnen natuurlijk beroep doen op een tolk gebarentaal, maar de vraag naar tolken is veel groter dan het aanbod. De Stad Luik biedt sinds 2017 een alternatieve oplossing aan, samen met vzw Relais-Signes. 

Deze organisatie verzorgt simultaanvertalingen Frans-gebarentaal vanop afstand via een app. Burgers met een auditieve beperking communiceren via live video met de tolk, die vertaalt voor de ambtenaar. Het stadspersoneel kreeg een vorming over het gebruik van de interface en over het onthaal van dove en slechthorende burgers.

De dienst kan gegarandeerd worden dankzij een samenwerking tussen de Service d’Interprétation des Sourds de Bruxelles (SISB) en de Service d’Interprétation des Sourds de Wallonie (SISW). Men kan beroep doen op de dienst van maandag tot vrijdag, telkens van 9u tot 12u in drie disctrictshuizen van Luik (Guillemins, Bois de Breux en Rocourt). Uitbreiding naar de andere districtshuizen is voorzien in 2018.

Filmpje Relais-Signes

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Algemeen beleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?