Filmfestival sensibiliseert over mensen met een beperking

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 2 op 4

The Extraordinary Film Festival bewijst dat ook mensen met een beperking kunnen schitteren op het grote scherm. Stad Namen organiseert dit tweejaarlijkse festival, vol filmvertoningen en animatie. Ook in Vorst, Ukkel en Jette.

Wordt toegepast in:
Jette, Namen, Ukkel, Vorst [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Films rond het thema handicap, uit de vier windstreken, worden in verschillende Belgische gemeentes en steden vertoond.

Wie?

Vzw EOP ! ligt aan de basis van dit festival. Verschillende gemeentes en organisaties werken er aan mee.

Waarom?

Het festival en de randanimatie willen mensen met een beperking een positieve uitstraling geven bij het grote publiek.

Sinds 2011 vertoont The Extraordinary Film Festival films rond personen met een handicap. Soms is een beperking het centrale thema van de film, of zijn de acteurs of medewerkers aan de film zelf personen met een beperking. Kortfilms, lagspeelfilms, animatiefilms of documentaires...er is voor elk wat wils. Naast filmvertoningen zijn er debatten en andere randanimatie.

Met dit filmfestival hoopt de organisatie het thema handicap op een positieve manier te belichten en een inkijk te geven in de realiteit van mensen met een beperking.

Het festival strijkt elke twee jaar neer in Namen en sinds 2017 worden er ook in andere gemeentes filmvertoningen georganiseerd. Stad en Provincie Namen zijn belangrijke sponsors. Dankzij deze steun is het festival 100% toegankelijk: de vertoningen gaan door in gebouwen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en films worden voorzien van ondertiteling en audiodescriptie.

Deze festivalformule wordt ondertussen in andere gemeentes gebruikt. De gemeente Ukkel organiseert voorstellingen voor het grote publiek, maar ook speciale voorstellingen voor scholen en het eigen personeel. Ze krijgt hiervoor de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de COCOF. De volgende editie vindt plaats in september 2018. Ook Vorst werkt aan een gelijkaardig evenement.

In Jette werkt EOP ! samen met de vereniging Passe-Muraille aan edicuatieve pakketten voor leerkrachten die in het lager of secundair onderwijs het thema verder willen uitdiepen.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?