Mensen maken de stad: events rond diversiteit

Welzijn & samenleving: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 1 op 4

In het kader van 50 jaar diversiteit zette de stad Mechelen haar veelkleurigheid in de kijker aan de hand van verschillende projecten. 

Wat?

Een jaar vol evenementen rond diversiteit.

Wie?

Breed samenwerkingsverband tussen stadsdiensten (departement cultuur, cultuurcentrum, bibliotheek, erfgoed, musea,…), Kazerne Dossin, interlevensbeschouwelijk platform, vzw Fiëbre, theatergezelschap Arsenaal, socio-culturele verenigingen, cultuurraad, ...

Waarom?

Het eventjaar zorgt voor een "wij-gevoel": mensen maken de stad.

Om de diversiteit van de Mechelse burgers te vieren organiseerde de stad in 2014-2015 een evenementenjaar met uiteenlopende projecten:

- Het fotoproject ‘FACE IT’: 128 portretten van oude en nieuwe Mechelaars werden via 1 grote print opgehangen aan het postgebouw van april 2014 tot en met november 2014. 

- In samenwerking met studenten journalistiek van de Thomas More Hogeschool werd het Magazine ‘Living in Mechelen’ ontworpen. 

- De interlevensbeschouwelijke fietstocht Start to Believe

- "Op maat van Mechelen": een lezingenavond, waarbij sprekers en organisaties die elk op hun manier de stad maken, het woord namen. Kunst, cultuur en stedelijkheid vormden telkens de rode draad door hun werk. 

De constructieve, succesvolle en nauwe samenwerking tussen de stad en partners heeft een duurzaam effect. Er werd een interne projectmedewerker aangesteld die van binnenuit in de culturele sector werkt aan diversiteit. Bovendien is het narratief van verbinding en samenleven iets dat burgers sterk mobiliseert, want  alle Mechelaars maken samen de stad.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Welzijn & samenleving'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?