Diversiteitsdoelstellingen voor het gemeentepersoneel

Personeelsbeleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 4 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Zes Brusselse gemeentes stelden een diversiteitsplan op. Met dit plan willen ze gelijke kansen geven aan alle kandidaten die ingaan op een vacature bij de gemeente. Zo zal het gemeentepersoneel op termijn een afspiegeling zijn van de lokale samenleving.

Wordt toegepast in:
Brussel, Elsene, Jette, Koekelberg, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Een gemeentelijk diversiteitsplan met acties om gelijke kansen te bevorderen en te verzekeren voor het gemeentepersoneel.

Wie?

Zes Brusselse gemeenten, in samenwerking met de dienst diversiteit van Actiris.

Waarom?

Het doel is dat het gemeentepersoneel een afspiegeling wordt van de samenleving.

Jette was in 2009, een jaar na de ordonnantie rond het diversiteitsbeleid in de Brusselse openbare sector, de eerste Brusselse gemeente met een diversiteitsplan. Stad Brussel en de gemeenten Koekelberg, Oudergem, Watermael-Bosvoorde en Elsene volgden sindsdien.

Elk van de zes gemeenten duidde een diversiteitsmanager aan. Deze maakte een stand van zaken op, gebaseerd op statistische gegevens rond diversiteit in de gemeente. Men vertrok vanuit deze nulmeting om, samen met de dienst diversiteit van Actiris, doelstellingen te formuleren rond recrutering, tewerkstelling, interne communicatie en externe positionering. Deze doelstellingen zijn inspanningsverbintenissen, geen resultaatsverbintenissen. Samen vormen deze doelstellingen een diversiteitsplan, dat na twee jaar geëvalueerd wordt.

Watermaal-Bosvoorde organiseerde in 2016 dagstages voor personen met een handicap bij het gemeentepersoneel. Zo konden gemeentelijke diensten ondervinden dat samenwerken met een persoon met beperking perfect haalbaar is. Ook was het een manier om toekomstige werknemers aan te trekken.

Jette publiceert haar vacatures op het platform Wheelit en geeft informatie over gelijkschakeling van diploma's, etc.

Voor sommige gemeentes lijkt het opstellen van een dergelijk diversiteitsplan misschien een te grote uitdaging. Plaatselijke Besturen Brussel publiceerde daarom een praktische gids om gemeentes te helpen met het weerspiegelen van de diversiteit die zo kenmerkend is voor de bevolking van het Brussels Gewest.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Personeelsbeleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Gemeentelijk personeelsbeleid met aandacht voor diversiteit

Steden en gemeentes zijn zelf ook werkgevers en kunnen zo het goede voorbeeld geven. Een slim personeelsbeleid bevordert gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?