Sour'dimension helpt gemeenten om doven te ontvangen

Personeelsbeleid: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

De dienst Sour’Dimension werd in het leven geroepen om steden en gemeenten in Waals-Brabant te ondersteunen, wanneer ze dove of slechthorende personen ontvangen.

Wordt toegepast in:
Beauvechain, Braine-le-Château, Chastre, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Etienne, Eigenbrakel, Genappe, Geldenaken, Grez-Doiceau, Hélécine, Incourt, Itter, La Hulpe, Lasne, Monta-Saint-Guibert, Nijvel, Orp-Jauche, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Perwez, Ramilies, Rebecq, Rixensart, Tubeke, Villers-la-Ville, Walhain, Waterloo, Waver. [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Eerstelijnsondersteuning voor dovende en slechthorende burgers

Wie?

Een dienst in Waals-Brabantse gemeentes, die door de provincie en het Waals Gewest wordt gefinancierd

Waarom?

De service van steden en gemeenten naar slechthorende of dove burgers toe optimaliseren.

Sour’Dimension is een mobiele eerstelijnsdienst die doven of slechthorenden onthaalt in gebarentaal of op de manier waarop zij zich specifiek uitdrukken. De bedoeling is om hen op te vangen, informatie te verstrekken en naar de juiste diensten door te verwijzen. Soms begeleidt de dienst doven en slechthorenden ook bij hun administratieve verrichtingen. 

Sour'Dimension doet ook aan bewustmaking en denkt mee na over hoe het onthaal van deze mensen nog beter kan. Een stuurgroep en een begeleidingscommissie werden opgericht. 

Verder verzorgt Sour'Dimension permanenties in verschillende gemeenten/OCMW's, doet waar nodig thuisbezoeken, onderzoekt gebruik van aangepaste communicatiemiddelen (bel, beeldtelefoon, smartphone-apps, e-mail, fax, brieven, telefoon, sms, chat enz.) en werkt ze mee aan sensibiliseringsacties.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Personeelsbeleid'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Best practice Vorming: Onthaal in gebarentaal

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Maak gemeentelijke voorzieningen toegankelijk voor iedereen

Gemeenten moeten hun diensten aan al hun inwoners aanbieden. Ze moeten dan ook specifiek toezien op de toegankelijkheid van hun infrastructuur (gebouwen, openbare ruimten en wegen).

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?