Eén dag een collega met beperking tijdens DUOday

Werk & economie: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

DUODay moedigt werkgevers aan om stages te voorzien voor werkzoekenden met een beperking. Heel wat Belgische gemeentes doen hieraan mee. En jij?

Wordt toegepast in:
Aalter, Anderlecht, As, Asse, Assenede, Beerse, Bierbeek, Boom, Brecht, Bredene, Bree, Brunehaut, Bullange, Ciney, Clavier, Courcelles, Dison, Erpe-Mere, Evergem, Gavere, Geel, Grimbergen, Heist-Op-Den-Berg, Herstal, Herzele, Ichtegem, Ingelmunster, Ixelles, Izegem, Jette, Kapellen, Koekelberg, Kuurne, Laarne, Liedekerke, Lochristi, Londerzeel, Lontzen, Maasmechelen, Middelkerke, Namur, Nazareth, Nevele, Ohey, Peruwelz, Schaerbeek, Sint Katelijne Waver, Sint Laureins, Staden, Steenokkerzeel, Tessenderlo, Theux, Uccle, Verviers, Vielsalm, Vosselaar, Watermael-Boistfort, Woluwe-Saint-Lambert, Woluwe-Saint-Pierre, Zelzate, Zemst [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Duoday is een werkbelevingsdag voor mensen met extra ondersteuningsnoden

Wie?

Via AViQ in Wallonië, GTB in Vlaanderen, PHARE in Brussel en WSR van de Duitstalige gemeenschap nemen zo'n 60 steden en gemeenten deel aan DUODay.

Waarom?

Dit initiatief laat, op een laagdrempelige manier, een werkgever kennismaken met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking.

We stellen vast dat mensen met een arbeidsbeperking nog steeds niet echt een "gelijke kans" krijgen op werk.
- Met dit initiatief willen we op een laagdrempelige manier een werkgever kennis laten maken met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking.
- De werkzoekende krijgt de kans om zijn talenten te tonen en kan zijn beeld van een bepaalde job aftoetsen aan de realiteit.
- De arbeidsbemiddelaar krijgt meer zicht op de personeelsnoden van de bedrijven zodat ze in de toekomst klantenprofielen gerichter kunnen inzetten. Ze krijgen de kans om bedrijven te informeren over allerhande ondersteuningsmogelijkheden die er vanuit begeleidende instanties kan geboden worden.

Alle geïnteresseerde werkgevers kunnen meedoen, zowel commerciële bedrijven als social profit als lokale besturen, zowel multinationals als kmo’s als zelfstandigen.

Elke werkzoekende met een arbeidsbeperking die in trajectbegeleiding is en problemen ondervindt bij deelname aan het arbeidsleven dat te wijten is aan beperkingen van verstandelijke, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard.

De werkzoekende vormt een DUO met een werknemer binnen het bedrijf. De werkzoekende werkt mee op de werkvloer en kan proeven van een nieuwe werkervaring.

Meer weten

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Werk & economie'? Deel het met ons!

Optioneel

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?