Financiele duwtjes voor de eerste schooldag

Onderwijs: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Verschillende gemeenten, bewust van de financiële problemen van sommige ouders, hebben fondsen vrijgemaakt om scholen te helpen de kosten van uitstappen, opvang en tussendoortjes te verlagen.

Wordt toegepast in:
Charleroi, Sint-Joost-ten-Node, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Schaarbeek... [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Verlaging van bepaalde uitgaven en kosteloos maken verschillende diensten. De gemeenten tonen reële politieke wil om de schoolrekening voor gezinnen toegankelijker te maken.

Wie?

De schepenen van onderwijs van verschillende gemeenten namen deze maatregelen.

Waarom?

Gelijkheid van kansen geldt ook op school, ongeacht de financiële middelen van de ouders.

Toegang tot onderwijs is gratis; dat staat in de Grondwet.
In werkelijkheid hebben we echter nog een lange weg te gaan en is het in september voor gezinnen met beperkte middelen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Schoolbenodigdheden, opvang, uitstappen en activiteiten, maaltijden en tussendoortjes... Al die kosten wegen door.

Verschillende gemeenten hebben daarom maatregelen genomen specifiek rond kosteloos onderwijs. De ‘Ligue des Familles’ heeft er enkele uitgelicht.

  • De schepen van onderwijs van Charleroi besliste om gratis schoolbenodigdheden te voorzien voor leerlingen in het basisonderwijs. De ouders moeten enkel boekentassen en pennen kopen.
    Nog een maatregel: de stad nam personeel aan voor kinderopvang binnen alle onderwijsnetten. Bijgevolg zijn alle kinderdagverblijven gratis sinds september 2016
  • In Saint-Joost-ten-Node is kinderopvang ook gratis in de gemeentescholen. Daarnaast dekt de stad transportkosten voor schoolreisjes. Scholen zoeken indien mogelijk gratis culturele activiteiten. Tot slot zijn taalcursussen op woensdagnamiddag gratis sinds september 2018.
  • De stad Ottignies-Louvain-la-Neuve biedt bosklassen, zeeklassen en een sportkamp aan. Deze activiteiten zijn betalend (120 € tot 200 €), maar de gemeente streeft ernaar om de kosten te verlagen door de transportkosten op zich te nemen, gespreide betaling aan te moedigen en ouderverenigingen organiseren ondersteunende maatregelen.
  • In Schaarbeek bieden kinderdagverblijven verlaagde tarieven aan voor grote gezinnen en maken ze vrijstelling mogelijk voor sommige ouders (nieuwkomers, mensen met sociale problemen, ...). De gemeente beschikt ook over centra in Waals-Brabant waar ze een week bosklassen kunnen aanbieden aan 30 € (met mogelijkheden voor gezinnen die dit bedrag niet kan betalen).

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Onderwijs'? Deel het met ons!

Optioneel


Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?