Cohousing CURANT

Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

CURANT staat voor ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp’. Met dit project zorgen de Stad Antwerpen en OCMW Antwerpen ervoor dat Antwerpse jongeren samenwonen met een nieuwkomer (vluchteling of subsidiair beschermde jongere) tussen de 17 en 22 jaar, die zonder ouders in België verblijft. 

Wordt toegepast in:
Antwerpen [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

CURANT is een cohousingproject waarbij een Antwerpse jongere voor minstens een jaar samenwoont met een nieuwkomer die zonder ouders in België verblijft.

Wie?

Stad Antwerpen en OCMW Antwerpen, dankzij de steun van het UIA fonds (Urban Innovative Actions).

Waarom?

Door het samenwonen met een Antwerpse jongere leert de nieuwkomer sneller Nederlands en heeft hij een vangnet waarbij hij terecht kan voor allerlei zaken.

Een deel van de ondersteuning die nieuwkomers krijgen, zoals een voogd of onthaalklas (OKAN), valt weg als ze meerderjarig zijn. Omdat dit een zekere kwetsbaarheid met zich meebrengt, wil CURANT ervoor zorgen dat de zelfredzaamheid van nieuwkomers wordt vergroot.  De jonge nieuwkomer krijgt een woontraject om hem te leren hoe hij de rekeningen betaalt en geld spaart. Daarnaast krijgt hij Nederlandse les, een aangepast inburgeringstraject, begeleiding bij huiswerk, psychologische ondersteuning en begeleiding naar de juiste opleiding, stage, onderwijs of werk. Dit laatste verloopt via de dienst Activering van het OCMW en de VDAB. Als het project is afgelopen volgt er een vervolgtraject waarbij de nieuwkomer opgevolgd wordt door maatschappelijk werkers.

Het project duurt drie jaar en loopt nog tot 31 oktober 2019. Tijdens deze periode zullen minstens 75 en maximaal 135 nieuwkomers en vrijwilligers een woning delen.

Het is een win-win situatie. In ruil voor een betaalbare woning ondersteunen de vrijwilligers/buddies mee een kwetsbare groep. De huurprijs ligt iets lager dan op de reguliere huurmarkt, wat voor de buddy een rechtstreeks voordeel oplevert. De buddies betalen €250 huur per maand en €85 vaste kosten. De nieuwkomers krijgen op die manier een vangnet. De buddy kan hen op een informele manier leren om brieven te lezen, afval te sorteren, naar werk te zoeken, administratie in orde te brengen, enzovoort. 

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Infrastructuur, huisvesting & mobiliteit'? Deel het met ons!

Optioneel


Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?