Bijt in je vrije tijd: ook voor wie weinig Nederlands spreekt

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 2 op 4
Terugkerend: 4 op 4

In heel wat Vlaamse steden leidt Bijt in je vrije tijd anderstalige inwoners naar sportieve en culturele activiteiten. Hierbij wordt telkens vermeld welk niveau Nederlands er nodig is om deel te nemen of activiteiten worden op maat georganiseerd.

Wordt toegepast in:
Asse, Beersel, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Kraainem, Kortrijk, Landen, Linkebeek, Leuven, Machelen, Mechelen, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem [toon volledige lijst][verberg volledige lijst]

Wat?

Bijt in je vrije tijd wil volwassen cursisten Nederlands kennis laten maken met plaatselijke Nederlandstalige organisaties en activiteiten. Elke gemeente kan dit naar eigen inzicht invullen en ondersteunen.

Wie?

De Rand, verschillende diensten in Vlaamse steden en gemeenten, in samenwerking met vrijetijdsorganisaties.


Waarom?

Steden en gemeenten kunnen hun inwoners stimuleren om culturele en sportieve activiteiten te volgen, ook als ze weinig Nederlands kennen.

Bijt in je vrije tijd wordt in heel wat steden en gemeenten georganiseerd. Het lokale bestuur kan dit initiatief naar eigen inzicht invullen en ondersteunen. een greep uit de verschillende werkingen:

Leuven
De dienst diversteit en de jeugddienst van de stad Leuven organiseren wekelijkse vrijetijdsmomenten voor OKAN-jongeren en zogenaamde ‘hangjongeren’. Er worden ook infomomenten en workshops georganiseerd over interimarbeid, vakantiewerk en vrijwilligerswerk. De jongeren worden toegeleid naar Kabinet J, de Leuvense jeugdraad, naar het sportnetwerk, jeugdwerk en culturele organisaties. Per schooljaar zijn er 75 toeleidingen waarvan de helft als succesvol wordt ervaren. De deelnemende sport- en cultuurverenigingen worden door de stad ondersteund in het onthalen en begeleiden van anderstalige nieuwkomers. Daarvoor organiseert men interactieve workshops.

Het initiatief werkt via het principe van actieve toeleiding, waarbij jeugdwerkers van de stad samen met de jongeren naar sportverenigingen en culturele activiteiten toegaan. Daarnaast worden er ook huisbezoeken georganiseerd om met de ouders in gesprek te gaan over de nut van het initiatief.

Mechelen
Om de drie maanden sturen vrijetijdsorganisaties de teksten over hun aanbod. De activiteiten worden in duidelijke taal beschreven en aangeduid met een icoon dat het taalniveau beschrijft dat men nodig heeft om te kunnen participeren. Deze teksten worden vervolgens nagelezen door een medewerker van het Agentschap Integratie en Inburgering of een coödinator van het Taalactieplan. Vervolgens zorgt de dienst Marketing en Communicatie voor de lay-out en druk. Er worden jaarlijks sinds 2010 4 edities van de vrijetijdskalender Bijt In Mechelen gemaakt. Deze worden verspreid onder de NT2-scholen, het Agentschap Integratie en Inburgering, OKAN-klassen en de praatpunten en taalpalen. De coördinator van het Taalactieplan voorziet tevens vormingen in duidelijke taal aan de deelnemende vrijetijdsorganisaties.

Het is belangrijk om organisaties te motiveren om zich open te stellen voor diversiteit, aangezien men soms de meerwaarde ervan niet inziet voor de eigen werking.

Linkebeek
De gemeente Linkebeek organiseert informatiesessies over het gebruik van een smartphone. Ouders die weinig Nederlands kennen worden uitgenodigd voor ontmoetingsmomenten samen met hun kinderen.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Best practice Area 2020

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 4 op 4

Best practice Chill-Week voor OKAN-jongeren

Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?