Audiodescriptie van stoeten

Vrije tijd: Bekijk alle inspirerende voorbeelden
Bereik: 1 op 4
Terugkerend: 2 op 4

Om blinden en slechtzienden ook te kunnen laten genieten van de twee grootste stoeten in Brugge, namelijk de Gouden Boomstoet en de Heilige Bloedprocessie, voorziet de Stad Brugge audiodescriptie.

Wat?

Live beschrijving van de traditionele stoeten.

Wie?

Stad brugge: dienst welzijn en dienst cultuur.

Waarom?

Brugge is één van de weinige plekken waar ook slechtzienden kunnen genieten van traditionele stoeten en folklore. 

Tijdens de stoeten worden er tachtig plaatsen gereserveerd: veertig voor blinden en slechtzienden en veertig voor een partner die ze meebrengen. De stoeten worden volledig beschreven via audiodescriptie. Iemand beschrijft daarbij alles wat er in de stoet gebeurt. Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden volledig volgen.  

Audiodescriptie kost ongeveer 8000 euro per stoet. Daarmee betaalt men de headsets voor blinden en slechtzienden en de live audiodescriptie. Voor de Bruggeling is dit gratis, niet-inwoners betalen vijf euro.

Ondanks de kostprijs zijn er wel wat succesfactoren. Er wordt veel publiciteit gemaakt voor dit initiatief. Het staat bijvoorbeeld in het boekje en op de flyer van de stoeten, waardoor het vaak tot bij de juiste mensen kan komen. Mensen die deelnemen en blind of slechtziend zijn, geven bovendien aan dat het een zeer uitzonderlijk initiatief is en het stimuleert hen om de stoet bij te wonen.

Heeft jouw gemeente een initiatief genomen om gelijke kansen te stimuleren binnen het domein 'Vrije tijd'? Deel het met ons!

Optioneel

Vergelijkbare voorbeelden en aanbevelingen

Elke inwoner helpen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten

Ontwikkel een integrale visie op vrije tijd, zodat jaar na jaar de toegankelijkheid van sportieve en culturele activiteiten verbetert.

Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?