Werk en economie in tijden van crisis

Werk & economie: Bekijk alle aanbevelingen

De werkgelegenheid en de plaatselijke economie kunnen in tijden van crisis sterk getroffen worden.

Tijdens de COVID-19 crisis hebben steden en gemeenten maatregelen genomen om zelfstandigen en bedrijven te steunen met concrete maatregelen.

Samen met betrokkenen in de werkgelegenheidssector nadenken over een post-crisis plan is een mogelijkheid om economische maatregelen te nemen en om organisaties en burgers te betrekken.

Enkele inspirerende voorbeelden:

- Een algemeen overzicht van de betrokkenheid van de Steden en Gemeenten bij de ondersteuning van ondernemingen en zelfstandigen kan worden geraadpleegd op de website van de Union des Villes et Communes de Wallonie (Unie van Waalse Steden en Gemeenten):

- De stad Aarlen heeft informatie over steun voor lokale handelaars.

- De stad Namen heeft een plan opgemaakt om lokale ondernemers te ondersteunen. Initiatieven zoals het versterken van de zichtbaarheid van de plaatselijke handelszaken, gratis parkeren of de vrijstelling van bepaalde belastingen hebben de Naamse handelaars geholpen.

- In samenwerking met de Cité des Métiers heeft de stad Namen "Zoom emploi" opgezet, online informatiesessies met als doel een positieve post-Covid dynamiek op gang te brengen en bedrijven, werkzoekenden en verenigingen te informeren over oplossingen om in deze ingewikkelde periode werkgelegenheid te scheppen.

- De stad Luik heeft een relanceplan opgemaakt voor de inwoners, de handelaars en de horeca.

Steden en gemeenten moeten gelijke kansen op de arbeidsmarkt blijven promoten en ondersteunen. Daar hebben we nog meer aanbevelingen en goede praktijken op de volgende link: werk en economie.Op zoek naar aanbevelingen of inspirerende voorbeelden voor jouw gemeente?